Feedback

Av Feber.se

Publicerat 20 september 2016

Risk

Kemikalieskatten införs nästa år

Datorer, mobiler och spelkonsoler kan snart bli lite dyrare


I regeringens budgetproposition för nästa år kan man hitta förslaget om kemikalieskatt på vanlig hemelektronik. Detta innebär att vanlig hemelektronik så som mobiltelefoner, datorer, surfplattor, tv-apparater och spelkonsoler kan bli dyrare. Föreslaget nämner 120 kronor per kilogram med ett tak upp till 320 kronor per enhet. Lättare enheter så som mobiltelefoner och läsplattor drabbas därav inte allt för mycket av detta förslag men tv-apparater, datorer och andra tyngre elektronikprylar når ju taket direkt.


Denna extraskatt kommer ge ett årligt tillskott i statskassan på 2,4 miljarder kronor och samtidigt räknar man också med att konsumtionen av elektronik kommer att minska med 4,5 procent per år.


Förslaget nämner att det är den som importerar eller tillverkar varorna som får betala skatten. Förslaget gäller dock inte utländska försäljare så om man köper varor från andra länder via internet så kringgår man skatten. Just detta har elektronikbranschen varit väldigt kritisk mot eftersom kunder därav kan hitta produkterna billigare utomlands vilket skulle missgynna de svenska företagen.


Det är som sagt en kemikalieskatt och tanken är att den ska minska förekomsten av skadliga kemikalier i varor. På sikt ska det spara både miljön och leda till positiva hälsoeffekter, exempelvis minskad risk för genskador, hormonstörande effekter, störningar i nervsystemet samt reproduktionsstörande effekter. Om ens produkter inte innehåller farliga ämnen så ska man kunna göra upp till 75 procents skatteavdrag. På så vis vill man tvinga tillverkare att skapa varor som inte innehåller skadliga ämnen och samtidigt få konsumenter att välja varor som är mindre hälso- eller miljöfarliga.


Om allt går som det skall så kommer denna skatt införas från den 1 april 2017.
www.idg.se


Läs vidare och kommentera:
http://feber.se/pryl/art/355019/kemikalieskatten_infrs_nsta_r/
Läs hela nyheten på Feber.se

Av Feber.se

Publicerat 20 september 2016 11:48

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Risk

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Risk

Lanseringsdatum: 22 juli 2010

Enhet: iPhone, Windows Phone, Sega Genesis, PC

Genre: Strategi

Utvecklare: Panther Programs

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender