Feedback

Av Mikael Konradsson

Publicerat 27 februari 2012

Cathrine

Recension:Cathrine

Ett spel som står med två fötter i helt olika genrer, galenskap eller ett genidrag?

BLONDINBELLA

Vaknar upp med ett ryck, mina ögon fokusera på föremålen i rummet. Vänder mig om och ser Cathrine ligga där, blondinen från baren igår. Vad fan har jag ställt till med? Jag har en flickvän jag älskar? Älskar jag henne?

STORY

Vincent en teknikkille på 32 år, har haft stadigt förhållande med sin nuvarande flickvän Kathrine ett antal år tillbaka. På kvällarna spenderar han sina införtjänade pengar tillsammans med sina vänner på den lokala puben i närområdet. En dag och kanske inte helt oväntat vill Kathrine träffa Vincent och ta en fika. Hon berättar att vill komma vidare i förhållandet, hon vill gifta sig och skaffa barn. Vincent känner sig pressad och känner knappt att han får luft.
 
På kvällen finns hans vänner där och och de diskuterar det han gick igenom med Kathrine, några polare tycker att han skall stadga sig några inte. Det blir en blöt kväll för Vincent och morgon därpå vaknar han upp med en blondin med kropp likt en amerikansk porrstjärna i sin säng. 

Vincent drömmer mardrömmar på nätterna där han möter massa talande får. I drömmen måste han varje natt bestiga ett eller flera torn byggt av klossar, dör han i drömmen, dör han i livet. Detta är en besvärjelse enligt sägnen som drabbar män i åldern 32 år.
Vincent och hans polare ta några öl.

GAMEPLAY

Cathrine's gameplay är stött på två grundpelare. Det ena är det långsamma berättandet där du sitter och äter eller dricker sprit med dina vänner och möter nya karaktärer. I denna delen av spelet är det viktigt att ta reda på allt du kan om vad som händer i drömvärlden. Du går fram till en person och du kan enkelt se om ni kan interagera med varandra genom att en meny kommer upp. I den vakna världen kan du även spela lite minispel i baren som gör dig bättre i de nattliga tornbestigandet. 

Att bestiga klosstornen är enkelt till en början men svårighetsgraden blir självklart svårare desto längre in i spelet du kommer. I slutet av spelet sliter du ditt hår och svär för ibland är det verkligen inte lätt att tänka pussel i tre dimensioner, speciellt inte när du är jagad av en stor boss som hela tiden kommer i kapp dig. Men det finns en stor tillfredsställelse att nå toppen. Tyvärr kan kameran bli ett problem i de senare klättringarna, jag störde mig men det var inget avgörande.

I denna drömvärld kan du även interagera med fåren som jag skrev om tidigare, du kan få hjälp med klättertekniker och tips om vad det är som faktiskt pågår. Det går även att köpa sig fördel i själva klättringen, t ex ta bort alla mindre fienden. 

Som du kanske förstår är det inte två helt vanliga gameplay som mixas och det kan vara avgörande för om du kommer gilla spelet. Troligtvis tycker du om ett av momenten. 

LJUD/GRAFIK

Cathrine är både välljudande och röstskådespelarna gör en riktigt bra insats. I varje klättring används kända klassiska verk och när du nått toppen ler du till tonerna av Händel's, Messias. Grafiken är cellshadad, dvs att den har en tecknad framting. Atlus som har utvecklat spelet har använt sig av Gamebryo motorn (Skyrim). Spelet är långt i från det snyggaste jag har sett på konsol (Playstation 3 version testades), men ser ändå riktigt bra ut och håller hög klass.
Var lade jag nu sängen?

SLUTSATS

Vi börjar med att konstatera att Cathrine är ett spel som inte passar alla, det innehåller sex, alkohol och våld, PEGI har därför satt en 18 årsgräns på spelet världen över. Men bortsett från innehållet av det ovannämnda tror jag ändå att spelet passar alla. Storyn är utdragen och långsam berättat och klättrandet utvecklas knappt från det att det introduceras för spelaren till att spelet är över. Jag efterfrågar även lite mer miljövariation i spelet. Cathrine sägs vara ett skräcksexspel och visst fanns det inslag av de båda elementen men det kunde verkligen tagit det en nivå längre.

7 / 10

7

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ljud:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Mikael Konradsson

Publicerat 27 februari 2012

Cathrine är genreöverskridande och ett välgjort spel.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Cathrine

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Cathrine

Lanseringsdatum: 17 februari 2011

Enhet: PS3, Xbox360

Genre: Action, Äventyr, Pussel

Utvecklare: Atlus, Atlus Co., Ltd.

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender