Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 30 april 2020

Predator: Hunting Grounds

Recension - Predator: Hunting Grounds

Christoffer har testat det senaste filmlicensspelet på marknaden, Predator: Hunting Grounds

"Jag är rädd Poncho.”

”Bullshit. Du är inte rädd för någon människa, Billy”

”Det finns något där ute som väntar på oss, och det är ingen människa. Vi kommer alla att dö.”

”Rovdjuret” (1987)Filmlicensspel har alltid varit ett stort samtalsämne i spelvärlden. Det är dock ganska naturligt att bolagen bakom filmerna velat använda sig av ytterligare en inkomstkälla för att kunna sälja sitt källmaterial (dock med blandat slutresultat). Även asymmetriska spel för fler spelare har gjort mer och mer succé på marknaden, inte minst Dead by Daylight, vars skräckupplevelse fortfarande får regelbundna kapitel. 


Den amerikanska studion IllFonic ligger bakom Predator: Hunting Grounds och har sedan tidigare varit väldigt involverad i just denna genre. 2017 utvecklade de ett asymmetriskt spel baserat på skräckfilmsserien Fredagen den 13:e, där fyra spelare kontrollerade lägerledare och en spelare kontrollerade Jason Voorhees. Mycket av det som studion lärde sig med den titeln återvänder i Hunting Grounds, även fast partier fortfarande är ojämna. 

 


"Om det blöder kan vi döda det."

 


Spelmekaniken i Predator: Hunting Grounds liknar på många sätt Fredagen den 13:es upplägg. Här får fyra spelare möjligheten att spela som armerade legosoldater på ett viktigt uppdrag i den djupa djungeln. Väl där måste du som spelare infiltrera en fiendebas och fly med informationen (och livet) i behåll. 


Ai-soldaterna som vaktar anläggningarna kommer försöka stoppa dig till varje pris, men lyckligtvis (eller inte, beroende på hur man ser det) är dessa ditt minsta problem. Ovanför trädtopparna lurar den verkliga faran, en utomjordisk jägare på jakt efter en ny trofé. Det förblir därför klokast att snabbt försöka klara av dina utmaningar och bege dig till närmaste helikopter.

 "Han dödar oss en i taget."Som ”Rovdjuret” måste du eliminera dina fyra motståndare och detta kan göras på en rad olika sätt. Ta tillvara på din omgivning och använd dina avancerade förmågor för att snabbt och tyst slå ut motståndarna från träden. Klor, laserkanon eller andra futuristiska föremål kommer till stor användning här. 


Inte minst skiner varelsens starka parkour-kunskaper i stridens hetta, då den snabbt kan hoppa och överraska sitt byte från trädtopparna eller fly undan en strid. Man återanvänder även möjlighet att temporärt göra sig osynlig, samt den klassiska värmesynen för ökad effekt.  

 


"Demonen som gör troféer av män"Själva spelupplägget kändes till en början ganska bra. Skjutandet och reflexerna från legosoldaterna fungerar helt okej, det är inte klass med andra AAA-spel på marknaden men godkänt. Spelets ljudbild är kanske dess starkaste kort med både musik och effekter som tar mig tillbaka i tiden och visar stort hommage till sitt källmaterial. 


Den artificiella intelligensen hos ai-botarna är dock under all kritik. Det finns inte särskilt mycket logik när en fiendepluton inte ens reagerar när ens bas blir (bokstavligen) sprängd. Visuellt känns spelet också väldigt ojämnt i partier, då det finns snygga men även väldigt föråldrade delar att hitta. Laddningstiderna är också något jag stundvis blivit smått galen på.Vad i hel**te är du*?Sammanfattningsvis känns Predator: Hunting Grounds ganska mediokert. Det finns en del trevliga partier, särskilt i spelets ljuddesign och dess ständiga hyllning till sitt källmaterial. De tekniska begränsningarna gör sig ständigt påminda med ojämna grafiska texturer, buggar och långa laddningstider. 


Att spela som Rovdjuret är ett trevligt och betydligt mer avancerat system än vad Jason Voorhees hade i IllFonics tidigare titel. Predator: Hunting Grounds är ett steg i rätt riktning för studion, men levererar inte den fullträff man kanske hoppades på.6

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 30 april 2020

Predator: Hunting Grounds är godkänt och visar på många sätt en fin hommage till sitt källmaterial.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Predator: Hunting Grounds

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Predator: Hunting Grounds

Betyg: 6/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender