Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 9 september 2019

Gears 5

Recension - Gears 5

Vi har spelat den senaste delen av Gears of War-serien, Gears 5

"Blod är tjockare än vatten" 
- Nordisk ordspråk 

Personliga resor är alltid de mest givande. 

Med den senaste delen i Gears of War-historien väljer The Coalition att göra just detta, gå in på djupet hos sina karaktärer. För en serie som aldrig riktigt varit känd för sitt tajta manus tillför Gears 5 en ny sida till det actiontunga liret, känslomässig närhet. Gears 5 kombinerar denna gång en kanonbra actionupplevelse med något vi alla söker, mening.

Kait är vår nya protagonist.


Gears 5's kampanj startar direkt vid föregångarens slut och utforskar till en början händelser som ligger väldigt nära i tiden. Därefter utvecklas resan till något betydligt mer personligt, sett från Gears-standarden. Vi övergår från J.D Fenix till Kait Diaz och kastas iväg på en resa som innehåller många tvistar i sitt narrativ. 

Gears 5 har utan tvekan en av de bästa berättelserna i serien och utan att gå in på detaljer och spoilers här i texten kan jag summera narrativet med det enkla ordet expansion. Vi som spelare får en mycket större beskrivning rent berättelsemässigt än i de tidigare titlarna. 

Utforskning och upptäckande premieras också väldigt mycket under min speltid och jag hittade ofta intressanta sidouppdrag under huvudberättelsen gång. Kampanjen erbjuder också sina spelare att dela sitt äventyr tillsammans med vänner online eller lokal multiplayer. 

Fiender väntar (oftast) överallt.


Förutom den mastiga kampanjen innehåller Gears 5 en mängd flerspelare-möjligheter. Versus återvänder med en familjär känsla, samtidigt som mekanikerna finputsats en hel del. I Horde-läget blir du och dina vänner utmanade att slutföra ett antal fiendevågor som växer i svårighet. Här behövs stark kommunikation i hur man bygger ett effekt försvar och lagarbete premieras alltid.

Den stora nyheten är dock "Escape" som verkligen vassar mina Gears-knogar. Här blir det större fokus på de individuella förmågorna och karaktärerna har nu delats in i klasser för att lättare introducera spelare till de olika stridsmöjligheterna. Premissen är att du vaknar upp inne i en fiendehåla och tillsammans som ett lag måste ni förstöra nästet inifrån och sedan fly med livet i behåll. 

Känslan att redan från start vara på fiendes mark blir påtaglig och drar upp stressnivåerna ordentligt. Dock känns det väldigt naturligt till Gears-serien och adrenalinet som fått mig igenom många matcher är svårslaget, Escape är verkligen kul. 

Gears 5 är vansinnigt vackert. 


Rent tekniskt är det svårt att slå The Coalition på fingrarna. Allt med Gears 5 flyter oerhört bra rent visuellt. Bilden uppvisar stabilitet i form av läcker grafik, grym bilduppdatering och miljöer som stundvis får mig att bokstavligen tappa hakan. Ljudbilden är även den oerhört imponerande med en bombastiskt musikslinga och röstskådespelare som levererar både svärta och djup till sina karaktärer. 

Laura Bailey gör ett utomordentligt jobb i att fånga känslan av desperation i Kaits sökande efter svar. Samtidigt som jag älskar att se vart nykomlingarna tar serien härnäst är det alltid lika kul att se pappa Marcus Fenix (John DiMaggio) återvända med sitt grymtande och "glädjerika" arsenal av oneliners. Laura Bailey gör ett kanonjobb som Kait Diaz.


Sammanfattningsvis är Gears 5 en oerhört stabil och vass fortsättning på den nya trilogin i serien. Narrativet känns tajtare och mer personligt, samtidigt som Kait Diaz är en spännande protagonist att följa och se växa. 

Superb grafik, bombastisk ljud och en stabil kontroll sammanflätas med en mängd olika lägen att avnjuta. Gears 5 steppar upp nivån ytterligare för serien och lär vara en titel många återvänder till en lång tid framöver. 

9

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 9 september 2019

Gears 5 är väldigt bra och en stabil titel i serien. Ett mer personligt narrativ och mycket innehåll för spelarna att ta sig igenom.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Gears 5

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Gears 5

Betyg: 9/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender