Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 8 juli 2019

The Sinking City

Recension - The Sinking City

Vi har förlorat oss i Frogwares mystiska och H.P. Lovecraft inspirerande värld. Hur bra är The Sinking City?

"Vi lever på en fridfull ö av okunnighet mitt ute på evighetens svarta hav och det var aldrig meningen att vi skulle färdas särskilt långt."
- H.P Lovecraft (1890-1937)

The Sinking City är Frogwares försök att kombinera spännande problemlösning med en stark inspiration ifrån litteraturmästaren H.P Lovecrafts olika universum. Resultatet är ett spel som på många sätt lyckas trollbinda mig under mina sessioner, men som tyvärr har en del tekniska begränsningar under bältet. 

Rädslan för det okända har alltid varit något jag personligen funnit oerhört fascinerande, och Lovecrafts verk är sällan långt borta från denna tanke. Att kunna hålla sin publik ständigt engagerad i protagonistens resa är en svår balansgång att upprätthålla. The Sinking City levererar ett galleri av karaktärer och platser som känns oerhört rätt placerade.  


"Även från de största av fasor är ironi sällan frånvarande."


Krigsveteranen likaså privatdetektiven Charles W. Reed anländer till den lilla fiskestaden Oakmont i 1920-talets Massachusetts. Han har under en lång tid haft märkliga drömmar och visioner som hela tiden härlett hans väg till just denna plats. Efter en del brevkorrespondens med det lokala geniet Johannes van der Berg beslutar hans sig för att acceptera dennes inbjudan. 

Väl framme upptäcker vår hjälte snabbt att saker och ting inte står rätt till i Oakmont. Till att börja med ligger merparten av staden under vatten efter att en mystisk översvämning dragit in. Med sig har stormen även fört mystiska varelser som satt skräck i byborna, och som fått namnet Wylebeasts. Reed blir informerad av stadens överhuvud Robert Throgmorton att man är i stort behov av assistans. Fast besluten av lösa mysteriet accepterar Charles dennes anbud. 

Narrativet i The Sinking City är intressant och bjuder på en hel del tvistar och överraskningar. Jag uppskattade att man verkligen målade upp bilden av en spökstad i utveckling, samt att karaktärerna ofta kändes genuina till sina olika områden. 

"Processen att gräva in i den svarta avgrunden är den skarpaste formen av fascination."


Den stora spelmekaniken som används i The Sinking City är Charles Reeds förmåga att kolla djupare in på saker och ting, kalla det ett sjätte sinne om du så vill. Möjligheten att öppna ytterligare ett inre öga och upptäcka saker som för blotta ögat vore omöjligt. När du utforskar och undersöker en brottsplats har du alltså möjligheten att använda dig av just denna teknik. Du kan föra samman händelser som skett för att få en starkare helhet av en situation, se minnesbilder från en annan tid för att därefter bilda bevis till fallet. 

I ditt "minnespalats" får du sedan möjligheten att pussla ihop alla händelser och bevis till en övergripande helhet som för berättelsen framåt. Dessa moment kräver en hel del hjärnaktivitet och jag uppskattade att spelet inte höll mig i handen under själva detektivarbetet. När jag äntligen lyckas komma på lösningen och förstå hur två samband hänger ihop blir euforin desto starkare. Känslan att jag faktiskt kan lösa saker och ting gör sig starkt påmind och tanken belönar mig, det känns gott att ha hjärnan med sig i perioder. 

The Sinking City uppmuntrar mig ständigt att leta ny information, ute på gatorna eller på något av de olika landmärkena. Jag fann mig ofta snokande genom polisarkiven efter min nästa ledtråd eller i någon spännande artikel på den lokala tidningen. Huvudfokuset i spelet är och förblir Reeds egna resa och hans ständiga jakt på svar.  


"Allt liv är bara en uppsättning bilder i hjärnan"


Rent tekniskt finns det dock en del att önska. Särskilt då det gäller spelets öppna värld som ofta känns onödigt stor till sin yta. Många gånger är transportsträckorna en plåga att ta sig igenom och mycket av utfyllnaden känns tunn. Även spelets olika stridsmoment känns väldigt ojämna och svårkontrollerade i perioder. 

Den grafiska stilen är för det mesta godkänd men jag har upplevt en hel del texturbuggar under min genomspelning. Personer som försvinner ur bild, buggiga ansiktsanimationer och en ojämn artificiell intelligens. Dessa moment tar mig ur illusionen och förminskar upplevelsen en del. 

Ljuddesignen och framförallt spelets musik håller en god kvalitet och jag blev överraskad i hur mycket underliggande ångest musiken gav mig. Det är sannerligen något jag aldrig trodde jag skulle skriva, att vara glad över att få ångest över något. Men i The Sinking City aspirerar denna känsla till att tillföra något nytt och i detta avseende har de lyckats. 

Något jag dock hade velat se mer jämvikt i är spelets ojämna röstinsatser. Dialogen är för merparten välskriven och fungerande, dock levereras manuset med väldigt ojämn kvalitet. Detta gör sig också påtagligt när du som åskådare försöker leva in dig i situationen du befinner dig i. 

"Den mest barmhärtiga saken i världen är det mänskliga sinnets oförmåga att korrelera hela dess innehåll."Sammanfattningsvis känns The Sinking City lite ojämnt i sin helhet. Jag gillade verkligen berättelsen och Charles W. Reed som protagonist. Spelets narrativ tar oss med på en spännande och invecklad historia med starka kopplingar till Lovecrafts verk och världar. Intressanta mekaniker som utmanar mig som spelare att tänka ett varv till, samt vrida och vända på personer, händelser och frågeställningar. 

Dock lider spelet av en del tekniska svackor däribland en del buggar, ojämna röstinsatser och en öppen värld som ibland känns omotiverad. Jag skulle rekommendera The Sinking City till fantaster av kluriga gåtor och märkliga världar. Dock kommer upplevelsen med en del smuts under naglarna rent tekniskt. 

"Den äldsta och starkaste känslan hos mänskligheten är rädsla"


7

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 8 juli 2019

De gamla var, de gamla är, och de gamla skall vara. Inte i de utrymmen vi känner, men mellan dem. De går fridfulla och primala, obestridda och osynliga. - H. P. Lovecraft

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om The Sinking City

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

The Sinking City

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender