Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 21 maj 2019

Team Sonic Racing

Recension: Team Sonic Racing

Sonic och hans färgglada vänner är tillbaka för ännu ett fartfyllt racingäventyr.

Det är få spel i genren som har lyckats nå samma perfektion och succé som Mario Kart genom åren. Spel som Crash Team Racing, Diddy Kong Racing och inte minst föregångaren till det här, Sonic & All-Stars Racing: Transformed, har kommit en bit på vägen, men nära skjuter ingen hare (eller rörmokare i det här fallet). 

Team Sonic Racing är Segas senaste försök att åtminstone komma i närheten av Nintendos framgångar. Precis som i föregångaren där det som namnet "Transformed" antydde handlade om att bilarna kunde förvandlas till flygplan och båtar, har även det här en gimmick för att sticka ut. Här är det samarbete som står i rampljuset. 

Självfallet handlar det mycket om fart också. Det är ett Sonic-spel, liksom. 


Att spelet fokuserar på just samarbete är ett välkommet inslag i en genre som lätt blir ganska ensidig. Målet är så klart att komma först i mål även här, men det är inte riktigt lika viktigt att du gör det. 

Alla spelare är alltid uppdelade i lag bestående av tre karaktärer som kan ge varandra skjuts, dela med sig av vapen och samlar gemensamt på energi för att kunna utföra en riktigt snabb teknik. Så även om inte just du når mållinjen först har du ändå chans att vinna, vilket är ett härligt inslag både för den ensamma spelaren och på spelkvällen. 

Det här ger en ny dimension till loppen, då det gäller att även hålla koll på vad dina lagmedlemmar sysslar med och vad du kan erbjuda de respektive de dig. De datorstyrda spelarna känns dessutom väldigt bra programmerade, så det har aldrig varit så att jag kunnat skylla på någon annan än mig själv när jag inte står på prispallen. 

En för alla, alla för en gäller även skurkarna, som Doctor Eggman och hans kumpaner.  


Problemet med Team Sonic Racing, åtminstone i jämförelse med föregångaren, är att det inte känns riktigt lika fartfyllt och originellt. Banorna känns relativt få och följer en ganska uttjatad mall. Dessutom kan jag sakna flygandet och båtarna, som verkligen gav en extra spektakulär känsla över det hela, som jag kan tycka saknas här. 

I föregångarna var inte bara Sonic och hans vänner representerade från Segas spelgalleri, precis som namnet antyder. Där fick vi spela som Ryo Hazuki från Shenmue, AiAi från Super Monkey Ball och Ulala från Space Channel 5. Det här gjorde att spelet stack ut lite extra och kändes mer som en hyllning till Sega och deras historia, istället för ännu ett racingspel med Sonic. Jag kan förstå att de ville göra ett mer fokuserat spel, men det är helt enkelt en aning trist att vi bara fick den blå igelkotten och hans vänner den här gången. 

Istället för ännu en kasinobana, hade vi kunnat få tävla på 80-talsdoftande gator från Shenmues Japan eller på en dansant rymdstation från Space Channel 5. 


På den grafiska fronten levererar Team Sonic Racing en skapligt visuellt tillfredställande upplevelse. Allt flyter på i en stadig bilduppdatering och en fartfylld hastighet, samtidigt som varken banornas design eller den grafiska stilen sticker ut särskilt mycket. Däremot är musiken riktigt träffsäker och bidrar helt klart till att loppen känns fartfyllda och flådiga.

Röstskådespelet är dock inte lika fint, då det känns som att skådespelarna har sett det här som ett måste snarare än deras roligaste uppdrag. Berättelsen, som handlar om att en mystisk figur bjuder in hela gänget till ett racingevent, känns inte heller det särskilt spännande. Den förs dessutom fram med torra stillbilder av karaktärerna och pratbubblor. 

Bilarna går att förbättra med nya delar, som självklart låses upp via "loot boxes". 


Team Sonic Racing är helt klart en värdig återkomst för serien, men saknar utan tvekan det där lilla extra som föregångaren hade. Jag har väldigt roligt när jag saxar mellan Doctor Eggman och Metal Sonic på de färgglada banorna, men det saknas något. 

Förhoppningsvis förstår Sega och utvecklarna Sumo Digital till en uppföljare att deras historia har mer än Sonic att erbjuda. 

7

Av Anders Eklöf

Publicerat 21 maj 2019

Team Sonic Racing är lite av en besvikelse efter den klockrena föregångaren, men levererar samtidigt ett gediget racingspel för spelkvällarna.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Team Sonic Racing

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Team Sonic Racing

Lanseringsdatum: 21 maj 2019

Enhet: Nintendo Switch, PC, Playstation 4, XboxOne

Genre: Racing

Utvecklare: Sumo Digital

Utgivare: SEGA

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 7 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender