Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 26 februari 2019

Far Cry New Dawn

Recension - Far Cry New Dawn

Vi har spelat den fristående expansionen till Far Cry 5, Far Cry New Dawn.

"Vi är var och en vår egen djävul, och vi gör den här världen till vårt eget helvete." 
- Oscar Wilde (1854-1900)

I Far Cry New Dawn får du möjligheten att utforska Hope County, Montana i ett nytt ljus. Efter del fems slut har världen fått sig en ordentlig förvandling och bomberna som föll har vänt upp och ned på allt. 

I denna nystart har den galna grupperingen Highwaymen tagit över kontrollen av områdena och börjat utöva sin makt på de få överlevande som finns kvar. Den ända valutan värd att bevara i detta samhälle är makt och de två nya antagonisterna Mickey och Lou är inte sena att utöva detta faktum. 

Far Cry New Dawn har en färgglad visuell stil. 


Även efter världens förfall finns det möjlighet att utarma och förstöra, och det hade inte varit ett Far Cry-spel utan lite förstörelse. Lyckligtvis skapar New Dawns kampanj en mängd sprängfyllda ögonblick för actionfantasterna att gotta sig i. Nya vapen, fordon och mängder av argsinta (och aningen muterade) djur gör den öppna världen till ett ännu större spelbräde av förstörelse.  

Då jag nyligen spelade igenom Far Cry 5 är det både roligt och tråkigt att återvända till Hope County. Många saker känns väldigt samma, samtidigt som det är spännande att se bekanta platser med nytt ljus. Det är ett tvåeggat svärd som ibland balanserar mycket på personlig preferens. 

Spelet lägger också fokus på att betona hur mycket världen förändrats de senaste 17 åren. Ibland känns det så, men återspelbarheten är inte alltid hundraprocentigt motiverande. Dock uppskattar jag fortfarande möjligheten att spela tillsammans med kompisar genom co-op, det gör alltid resan lite roligare (och galnare). 

Stora vapen och en öppen värld, Far Cry helt enkelt.


Rent tekniskt är det inte mycket som förändrat sig från Far Cry 5, då spelet i stort sett är identiskt till sin föregångare. Även den öppna världen är till stor del återanvänd med ett fokus på efterkrigstiden av atomkriget. 

Kartan och de olika områdena som du besöker kommer kännas igen, dock med distinkta förändringar från tiden som varit. Vackra och starka färger ligger i fokus för det grafiska och ger ordentliga kontraster till den explosiva spelstilen, något jag verkligen gillar. 

Musiken är minst lika bra och närvarande som i del fem (vars musik var kanon) och röstskådespelarna som återfinns ger också ett bra intryck. New Dawn känns tekniskt polerat på många nivåer. 

Mickey & Lou är dina motståndare.


Jag spelade igenom kampanjen på cirka 9 timmar och har fortfarande en hel del sidogrejer kvar att göra. Likt sin föregångare är upplevelsen och utforskningen väldigt fri, och du som spelare kan själv välja vägen framåt. Narrativet har en del spännande delar och jag gillar verkligen antagonisternas starka personligheter.  

Dock är det synd att man ibland tagit småsteg i sitt berättande och inte låter sina karaktärer utvecklas mer. Tidigare Far Cry-spel har också haft problemet att introducera starka och tillsynes spännande motståndare och därefter inte använt dem linan ut. 

Man riskera därför att göra sina antagonister anonyma till helheten och New Dawn är ingen undantag. Man kämpar mycket med att skapa egen identitet, men lyckas inte motivera den. 

Skapa en ny värld (eller förstör den).


New Dawns upplägg är också väldigt likt tidigare Far Cry-upplevelser, rent spelmässigt. Befria utposter, förstärk dina försvar och jaga sällsynta djur är alla saker som återvänder. Man får även möjlighet att resa på olika expeditioner för att samla ytterligare material till diverse vapen och tillbehör. Dessa expeditioner är roliga och bryter av från narrativet på ett trevligt sätt. 

Far Cry New Dawn ger en intressant och färgrik titt på hur en postapokalyptisk värld kan se ut, och jag har haft roligt under min genomspelning. För spelare som spelade och kände sig mätta på Far Cry-upplevelsen efter del fem finns det dock inget revolutionerande eller egentligen nytt att hitta här. Det är mer Far Cry helt enkelt, på gott och ont och gillar du det kommer du gilla New Dawn.  

7

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 26 februari 2019

Far Cry New Dawn är tekniskt polerat och har en del intressanta narrativdelar. Dock saknar spelet ofta en egen identitet ståendes bredvid del fem i serien.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Far Cry New Dawn

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Far Cry New Dawn

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender