Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 22 december 2018

Årets bästa spel enligt Christoffer Heijerdahl

Vilka spel har varit era favoriter under året? Lämna oss en kommentar här nedan! Här följer CH's lista.

Så beger sig 2018 emot sitt slut och tid för reflektion infinner sig. Det har varit ett magiskt bra spelår med mängder av variation för många smaker. Det har därför varit svårare än någonsin att sammanfatta mina tankar. Alldeles för många spel har jag inte hunnit spela eller uppleva ännu, särskilt på indie-scenen. 

Celeste och The Messenger är bara två av titlar som inte hunnits med ännu, vilket jag hoppas blir mitt nyårslöfte att slutföra. Jag har dock lyckats knåpa ihop en text kring mina favoritupplevelser under året, en del ganska väntande, andra inte.

Låt mig ta detta tillfälle i akt att också säga tack! Tusen tack till alla spelutvecklare som fortsätter skapa magi på våra skärmar. Och tack till dig som läser detta, du får oss att fortsätta producera material för Spelnyheterna.


TRÖSTPRIS 2 - Overwatch & Fortnite


Ja, jag vet, varken Overwatch eller Fortnite kom ut i år. Men det har varit ett år av ständig förnyelse och förbättringar för båda titlarna. Jag har haft förbannat roligt med båda dessa spel och efter en lätt undersökning som Sony gjorde för sina Playstation-spelare visade att mina mest spelade spel också var dessa två. 

Nya event, nya karaktärer och nya spelsätt gör att dessa två titlar fortsätter vara aktuella i mitt spelbibliotek och bland mina fina spelkompisar. 
När Sea of Thieves släpptes mötes det av en mängd respons, både bra och dålig. Spelet kritiserades för dess saknad av innehåll och världen kändes ganska tom. När jag recenserade det upptäckte jag dock vilket fantastiskt spel det är att spela tillsammans. Jag har än idag aldrig varit med om ett spel som jag skrattat så mycket i som Sea of Thieves. Jag och en god vän spelade många timmar och skrattade halvt ihjäl oss under våra äventyr.

Sedan släppet har Rare uppdaterat både världen och dess innehåll och ytterligare släpp är planerade framöver. Sea of Thieves påminde mig också mycket om min morfar som somnade in för två år sedan. Han jobbade och reste runt jorden med olika fartyg och hade alltid spännande berättelser att förmedla till oss barnbarn. Spelet premierar resorna vi gör tillsammans, därför förtjänar den en plats på min lista.Med Detroit: Become Human visade Quantic Dreams och David Cage att berättelser som dessa fortfarande har en starkt plats i vårat spelklimat. I en framtid där androider blivit en del av vardagen kämpar visa maskiner med systemet, medans andra kämpar emot. Att följa Connor, Kara och Marcus olika resor och val var både spännande och gripande. 

Jag gillade också återspelbarheten som erbjöds sin spelare. Val kan ibland vara nariga, som tur är finns alltid chansen till reflektion och förändring. Ge Detroit en chans, då det är en resa som både berör och lämnar spår.


4 - Super Smash Bros Ultimate


Med Super Smash Bros Ultimate visar Nintendo ännu en gång att det är härskare över slagsmålsgenren. Med (för) många karaktärer att välja bland och minst lika många nivåer att slåss på kan det ibland kännas lite överväldigande. Även spelets enspelarkampanj blev en positiv överraskning, som jag redan nu lagt otaliga timmar på. Jag tror det blir svårt för Nintendo att toppa detta. 

Med ännu fler kommande kämpar och event i framtiden ser det ut som vi kommer spela Smash en lång tid framöver. Mäkta imponerande Nintendo!


Peter Parkers senaste äventyr på Playstation 4 blev en enorm succé direkt från start, och med god anledning. En magiskt bra prestation i speldesignen gjorde att vi fick känna oss som Spindelmannen, när han susade runt i storstaden. Ett narrativ som kändes nytt, samtidigt som det kändes bekant och en makalöst bra ensemble av röster. 

Det ska bli ytterst spännande att se vad den (kommande) uppföljaren kommer fokusera på, för med handen på hjärtat så behöver jag ännu mer spindlar i mitt liv hädanefter. 
Rockstar Games mastodont-projekt levererade inte bara en enorm öppen värld som fullkomligt sprudlade av liv, den gav oss också möjlighet att återuppleva en svunnen tid. Med tid menar jag tiden innan Red Dead Redemption, innan John Marstons egna äventyr. Arthur Morgan gav oss en ny dimension och inblick i vilda västerns hårda spelregler. 

Med ett kanonbra narrativ och en värld som expanderades ju mer du spelade fanns det aldrig någon bra motivation att lägga ifrån sig kontrollen. Nu när onlinedelen även startat ska det bli spännande att se hur spelet utvecklar sig. Red Dead Redemption 2 gjorde många, många rätt i år. 
Helt ärligt finns det inget som slår Kratos & Atreus äventyr i år. 

Det var längesedan jag spelade ett spel som till ytan kändes så välpolerat. Varje liten detalj på både bild och ljud fanns där av en anledning och fick mig som spelare att helhjärtat investera tid, intresse och hjärta i världen och dess karaktärer. 

Kratos gick från anonym grymtgubbe till en familjefar med en djup inlärningskurva. Att se far och sons relation sättas på prov gav upphov till både kärlek och eftertanke. Jag hoppas (och tror) att det inte dröjer alldeles för många år tills vi återser dem igen. Jag längtar att få spöa resten av Asagudarnas rumpor i framtiden. God of War, du bjöd på en åktur, en förbannat bra sådan. 


Vilka spel har ni tyckt varit bäst i år? Lämna oss en kommentar här nedanför! :)


Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 22 december 2018

Bli först med att kommentera


Skicka

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender