Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 10 december 2018

PlayStation Classic

Recension - PlayStation Classic

Vi har testat PlayStation Classic.

"Nostalgi är en fil som skrapar bort de grova kanterna från den gamla goda tiden."
-  Doug Larson

 

Med Playstation Classic tar Sony upp kampen mot Nintendo kring nostalgikernas hjärta och hjärna. Fokuset att vinna tillbaka tv-spelare som i sin ungdom spelade mycket men på äldre dagar lagt kontrollen på hyllan är målet. Kolla bara in vad Nintendos två senaste klassiska maskiner åstadkommit på marknaden.


Nes Classic Mini blev en sådan succé att den snabbt tog slut i handeln och såldes för hiskeliga priser på nätauktionssidorna. Det fanns både behov och begär från konsumenterna, man vill återuppleva magin som man en gång hade i sin ungdom, uppleva sitt första spel, sitt första äventyr. Så hur lyckas då Sony förvalta detta? Har man skapat en nostalgimaskin som täcker alla behov?Playstation Classic levereras med tjugo förinstallerade titlar. Vi ser klassikers som Final Fantasy 7, Metal Gear Solid och Resident Evil: The Directors Cut. Alla titlar som på ett eller annat sätt revolutionerade sina genrer, och det är fantastiskt roligt att få återbesöka dessa. Detta särskilt då alla dessa tre serier (kanske inte Metal Gear Solid) fortfarande är högaktuella i dagens spelklimat. Återskapelsen av både Resident Evil 2 och Final Fantasy 7 ligger vid horisonten, så spelarna som vill se var det hela började får här chansen att utforska fritt.

 

I paketet inkluderas förutom den förtjusande lilla konsolen även en hdmi-kabel och en usb-strömkabel, samt två stycken kontroller. Likt Nintendos SNES Mini har man lagt fokus på att premiera flerspelarlägena i titlarna. Det hade känts märkligt att inkludera Tekken 3 och inte inbjuda till syskonslagsmål eller kompisgräl i sofforna. Så detta är helt klart ett trevligt initiativ från Sonys sida.Playstation Classic är cirka 45 procent mindre än sitt originalutseende men har alla liknande karaktärsdrag som en avbild ska ha. Strömknappen och återställningsknappen sitter där de ska och får illusionen av kopian att fungera. Det yttre är riktigt vackert återskapat och fungerar även för samlaren som bara vill ha en snygg sak i hyllan.


Dock finns det ganska många tvetydigheter under motorhuven på mini-konsolen. Till att börja med är spelutbudet som erbjuds av en blandad kompott. Visst, vi har en del klassiker som Final Fantasy 7 och Tekken 3. Men till skillnad från Nintendo har Sony inte valt att inkludera samtliga höjdpunkter i hyllningsmaskinen. Vart är Spyro (som nyligen fick en remaster) Tomb Raider, Gran Turismo 2 och Castlevania: Symphony of the Night? Spel som alla, enligt mig förtjänar en plats på listan och som äger klassiker-titeln.


När man även kollar konkurrenterna blir det väldigt tydligt att spelvalet i de olika maskinerna skiljer sig ordentligt. Playstation Classic har en del bra titlar, men exkluderar många som helt ärligt förtjänar platsen bättre.


 

Med Playstation Classic finns också problemet av att en hel del 3D-spel från tidiga 90-talet åldrats väldigt illa. Allt för många gånger blir det smärtsamt tydligt genom hackande bilduppdatering och märkliga konturer på min plattskärm.


Det har föds otaliga hjältar på den första Sony-maskinen och gett miljontals spelare en plats att äventyra till under regniga dagar. Dock finns det alldeles för många tvetydigheter både bakom spelvalen och tekniken innanför plasten för att göra Playstation Classic värd sin nuvarande prislapp.


6

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 10 december 2018

Playstation Classic har en del bra titlar i sitt bibliotek. Dock saknar maskinen viktiga titlar av den klassiska skaran och sviktande teknik i sitt utförande.

Martin Norén

Bra recension CH!
#1 | | | Svara

Skriv en kommentar


Skicka

Senaste nyheterna om PlayStation Classic

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

PlayStation Classic

Betyg: 6/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender