Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 21 november 2018

Fallout 76

Recension - Fallout 76

Med Fallout 76 tar Bethesda Game Studios steget ut i flerspelarsfären. Vi har spelat och satt betyg.

"Framgång är när förberedelse möter möjlighet."
- Henry Hartman


När jag tänker tillbaka på mina Fallout-upplevelser så slår det mig, vilka spännande äventyr jag har haft. För min egen del har Bethesdas serie alltid stått för intressanta berättelser och enorma världar, samt valmöjligheten emellan dessa.


Trots att jag inte var särskilt förtjust i föregångaren Fallout 4 har man med Fallout 76 tagit steget ut i mer okända vatten för serien, och byter ut det mer stängda enspelarläget till ett fullskaligt onlinespel. I och med denna förändringar sker även en del markanta skiften för spelseriens strukturer. Frågan är, är det fortfarande Fallout vi spelar?


Världen behöver återbyggas.


Fallout 76 erbjuder en öppen värld, som från utvecklarnas sida är den största de hittills skapat till ett Fallout-spel. West Virginia är öppet för utforskning och detta är något du som spelare kommer göra under en väldigt lång tid, utforska.


Spelet håller dig heller inte i handen under timmarna som följer. Mycket likt tidigare delar i serien finns en övergripande berättelse, men du som spelare är alltid välkommen att bryta upp den satta vägen och utforska på ditt eget vis. 


Möjligheterna att kunna dela sin spelvärld med andra öppnar inte bara upp en mer mångsidigt spelsätt, det möjliggör ännu fler hektiska möten. Är personen du möter en allierad eller en fiende, kommer du överleva eller gå under i striden, är det kanske bättre att springa?


Med detta sagt är världen du besöker spöklikt tom på icke-spelbara figurer. Alla du träffar på är kontrollerad av en annan spelare, vilket är Bethesdas sätt att försöka göra onlinevärlden mer mångsidig. Resultatet blir tyvärr anonymt, då världen stundvis kan kännas mycket tom och omotiverad.


Hot väntar bakom varje hörn.


Rent tekniskt finns det en blandad kompott att hitta under spelets motorhuv. Den öppna världen sträcker sig långt och brett och känns på det stora hela väldigt välkomponerad, rent estetiskt. Här finns mängder av områden att utforska, saker att hitta, vapen att skapa och uppdrag att slutföra.


Mängden innehåll kan ibland kännas överväldigande, och personligen finner jag stundvis en enorm beslutsångest om vart jag ska börja. Det kan verkligen göra att upplevelsen urholkas då det blir ibland lite för mycket att hålla koll på. Noviser till spelserien har därför mycket att sätta in sig i, vilket även det kan avskräcka en del.  


Med dig på resan har du också din egen portabla camp-utrustning, som du när som helst kan aktivera för att slå rot för kvällen. Funktionen liknar nästan Musse Pigg-kortfilmen när de är på campingsemester, då allt fälls ihop till en liten smärt mojäng.


Med i detta paket är de klassiska uppgraderingsbänkarna som hör Fallout till. Här kan man skapa och modifiera vapen, tillbehör och föremål. Kanske behöver du extra rustning för att klara av ett område, kanske ett sikte till ditt gevär? Då är det här du fixar detta.


Fallout 76 bör spelas med goda vänner.


Bilden och ljudet levererar även det en hel del ojämnheter. Med det sagt är det inte särskilt mycket som skiljer Fallout 76 ifrån det tidigare släppta spelet, Fallout 4, och då pratar vi rent estetiskt.


Bilden är godkänd men min Playstation 4 Pro får jobba hårt emellanåt för att hålla bilduppdateringen stadig och en hel del dippar märks av med jämna mellanrum. Spelet känns på många tekniska plan opolerat och småtrasigt för tillfället.


Även buggar och andra märkligheter gör sig ständigt påminda. Detta gäller både bild och ljud och har varit frustrerande i perioder. Fiender som plötsligt försvinner, osynliga väggar att fastna i och ojämna fiende-förmågor är bara några exempel på saker som inte riktigt klaffar i den nuvarande versionen. Du bestämmer själv över din utrustning och utstyrsel.Sammanfattningsvis känns Fallout 76 halvfärdigt i detta nu. Likt andra spel som lovar att växa med tiden finns potential till att utvecklas. Dock känns mycket i världen omotiverat utan karaktärer som ger uppdrag och människorna man möter online är inte ett tillräckligt bra komplement till detta.

Även buggar och ojämn bilduppdatering gör att motivationen ibland svalnar av. Det Fallout 76 gör rätt är att världen känns stora och betydligt vackrare än vad vi sett i tidigare spel, rent estetiskt. Jag håller tummarna att utvecklarna i en snar framtiden kan bjuda in till ett ännu ståtligare Virginia. Just nu är spelet godkänt, men inte mer.

6

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 21 november 2018

Fallout 76 har sina problem men även sina styrkor. Jag hoppas att framtiden visar nya nyanser från West Virginia.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Fallout 76

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Fallout 76

Betyg: 6/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender