Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 27 november 2018

Spyro Reignited Trilogy

Recension: Spyro Reignited Trilogy

Anders har återsett sin gamla barndomsvän Spyro, som fått sig ett rejält ansiktslyft efter de tre konsolgenerationer som kommit och gått sedan de sågs sist. Håller drakens äventyr än?

Spyro: Year of the Dragon var mitt allra första spel till Playstation. När Super Mario 64 ger ett nostalgiskt rus till andra, gör den lila drakens äventyr detsamma med mig. Sedan dess har jag återvänt många gånger och insett att de fortfarande håller förvånansvärt bra, med sin charmiga atmosfär, intressanta bandesign och fantastiska musik. 

Nu har alltså studion Toys for Bob återskapat de gamla klassikerna med helt ny grafik, musik och röstskådespel. Det går visserligen att argumentera för att det är onödigt med en remake med tanke på att originalen fortfarande håller, men när det görs så här bra är det ärligt talat bara att tacka och ta emot. Spyro är faktiskt bättre än någonsin. 

 Ett äventyr för både nostalgiker och nytillkomna fans. 


Spyro har alltid varit en ganska speciell plattformsserie, med sin fyrbenta huvudrollsinnehavare med vingar och eldsprutande mun. Det är helt enkelt en lite annorlunda känsla att kontrollera den lilla draken i jämförelse med till exempel Super Mario eller Crash Bandicoot. Dock ger det en viss unikhet och speciell charm till det hela. 

Precis som i många andra spel från den här eran handlar det väldigt mycket om att samla på saker, men inte på en lika vansinnig nivå som hos vissa andra konkurrenter (jag pratar om er, Rare). 

Det är fortfarande lika, om inte ännu mer, tillfredställande att krossa en porslinsvas och plocka upp dess innehåll eller att plocka på sig ett drakägg eller kristall. 

 Drakungarna är om möjligt ännu sötare än tidigare. 


Berättelserna i den här trilogin är verkligen inget banbrytande, men det vi levereras lyckas väl med att ge kontext till allt äventyrande och samlande. I det första spelet handlar det till exempel om att att rädda förstenade drakar från den ondskefulla Gnasty Gnorc och egentligen inte mycket mer. 

Däremot har utvecklarna verkligen förstått att det första spelet var en aning identitetslöst och gett det hela mer charm i form av mer unika drakar att rädda och en allmänt mer levande känsla i världen. 

Något jag märkte i Spyro 2: Ripto's Rage, som handlar om att vår hjälte hamnar i kungadömet Avalar som är övertaget av den skurkaktige Ripto, är att jag upplever att mellansekvenserna saknar en viss träffsäkerhet och regi som originalet hade. I originalet var verkligen varje replik klockrent levererad samtidigt som varje ton i musiken var placerad på helt rätt ställe för att skapa stämning. 

Ripto är fortfarande den bästa skurken i serien, även om hans scener inte är lika välregisserade den här gången. 


Här saknas det där en aning och även om röstskådespelarna gör ett bra jobb har även något försvunnit där. Kanske handlar det om att de väldigt simpelt designade karaktärerna i originalet förlorar något när de blir mer "realistiska". 

Musiken av frontfiguren från bandet The Police, Stewart Copeland, har även han återvänt för att göra nytolkningar av sin klassiska och älskade musik. Många gånger är de nya versionerna fantastiska, men ibland känns det som att de saknar tyngden som originalspåren hade. För den som saknar hur spelet lät ursprungligen finns dock möjligheten att spela hela äventyret med den gamla musiken. 

Däremot är de flesta tolkningarna av karaktärer, fiender och banor klockrena och många gånger på ett överraskande sätt, i positiv bemärkelse. Det är en fröjd att se varje detalj omtolkad på ett unikt och intressant sätt, även om de kanske inte alltid ser ut som man hade förväntat sig. Dock är det inget att klaga på, då det är omöjligt att Toys for Bob skulle lyckas tolka originalet perfekt i allas ögon. 

Platserna du besöker sprudlar av liv och rörelse. 


Ett problem, som egentligen inte är Toys for Bob's fel, är att de inslag som var frustrerande och dåligt designade för tjugo år sen är det än idag. Vissa uppdrag är helt enkelt oerhört svåra att lyckas med och ibland inte ens särskilt roliga. Däremot är vissa inslag mer överkomliga den här gången, då Spyro kontrolleras en aning smidigare än tidigare. 

Är det något utvecklarna verkligen lyckats med är det känslan i spelet. Alla tre spelen har fortfarande den där mysiga och spännande atmosfären över sig, samtidigt som det ser bättre ut än någonsin. Framförallt är banorna en fröjd att befinna sig på, med sin enorma detaljrikedom och sprudlande färger. Dock rör sig spelet inte i 60 bilder i sekunden och det händer då och då att grafiken hackar eller att saker och ting inte ser ut som de ska. 

När jag tog mina första steg i Sunny Villa i Spyro: Year of the Dragon togs jag tillbaka till den där julen då jag fick mitt Playstation för en herrans massa år sedan och fick uppleva minnet igen, fast snyggare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig då. 

Det märks att Toys For Bob hyser en stark kärlek och respekt för originalspelen. 


Spyro: The Reignited Trilogy är en fantastisk upplevelse för de som upplevde äventyren när det begav sig, men jag tror även att det här kan tilltala de som aldrig gjorde det. Så länge du har barnasinnet kvar (eller är ett barn för den delen) finns det mycket att hämta här. Inget av spelen är särskilt långa, men det är verkligen en prisvärd samling. 

8

Av Anders Eklöf

Publicerat 27 november 2018

Spyro är tillbaka och bättre än någonsin. Inga nostalgiglasögon kan göra att jag skulle vilja återvända till originalen när den här respektfulla och vackra tolkningen finns. En samling som passar alla som gillar plattformsspel, oavsett om du var med när det begav sig eller inte.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Spyro Reignited Trilogy

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Spyro Reignited Trilogy

Lanseringsdatum: 13 november 2018

Enhet: Playstation 4, XboxOne

Genre: Plattform

Utvecklare: Toys for Bob

Utgivare: Activision

Antal spelare: 1

Betyg: 8/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 7 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender