Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 13 november 2018

Taiko No Tatsujin: Drum Session!

Recension: Taiko no Tatsujin: Drum Session!

Anders har trummat sig igenom japanska popdängor, klassisk musik och introlåtar från animeserier i det supercharmiga Taiko no Tatsujin: Drum Session, dock utan plasttrumma.

För några månader sedan besökte äntligen jag och några kompisar arkadhallen HEY STHLM på Odenplan i huvudstaden. Spelet som jag utan tvekan fastnade allra mest för var just Taiko no Tatsujin, då rytmspelsfantasten inom mig länge suktat att få prova på det japanska trumspelet med den toksöta maskoten Don Wada. 

Att stå där och svettas av att frenetiskt trumma i takt till en japansk poplåt samtidigt som sorlet av andra spelare och spel i arkadhallen ljuder i bakgrunden, är helt enkelt svårslaget. 

Med Drum Session till PS4 och Drum 'n' Fun till Switch kan alltså även vi västerlänningar trumma i takt hemma i våra vardagsrum, men det är faktiskt något som saknas i just Drum Session. 

Den färgglada och japanska estetiken är oerhört tilltalande i all sin enkelhet. 


Spelmekaniken i Taiko no Tatsujin är väldigt lätt att förstå sig på. Det gäller antingen att "slå" med en trumpinne på mitten av trumman, på sidorna, två samtidigt eller slå en trumvirvel. Jag skriver just "slå", eftersom det inte släppts någon tillhörande trumkontroll till spelet här i väst. Har du någon gång spelat Guitar Hero med handkontroll istället för plastgitarr förstår du varför det här är ett problem. 

Det är helt enkelt inte lika tillfredsställande att spela trummor med knapparna på en handkontroll, men kan man förbise den förlorade potentialen är det ganska kul ändå för de som verkligen gillar genren. 

Det är just enkelheten som är spelets storhet, då nästan vem som helst kan spela och snabbt förstå vad det är man ska göra. Även om det inte är riktigt samma sak som att spela med en fysisk trumma, kommer det åtminstone ganska nära även med handkontroll. 

De små figurerna som dansar i takt till musiken är enormt gulliga. 


I rytmspel är musiken så klart väldigt viktig och i Drum Session är den dessvärre inte helt klockren. Listan är uppdelad i japansk pop, klassisk musik, anime, spel och Namcos egna låtar. Det finns en hel del låtar som sticker ut, som "Let It Go" från filmen Frozen på japanska eller temat från animeserien Attack on Titan, men många låtar känns faktiskt väldigt riktade till den japanska publiken.


Det är inget fel på låtarna i sig utan jag dras utan tvekan med i melodierna för det mesta, men jag hade gärna sett en lite större och mer intressant lista. Det finns så klart runt trettio låtar att köpa, men det är ärligt talat inte ett särskilt snyggt drag från utvecklarna. 

Jag kan även sakna någon form av berättande. Många rytmspel hade inte varit lika älskade utan sin tillhörande berättelse eller åtminstone något visuellt som berättar en historia medan man knappar på. Här gör visserligen den färgglada och oerhört sprudlande estetiken mycket, men något mer hade gjort mycket för helhetsupplevelsen.  

Ibland får man spela mot klassiska Namco-karaktärer, som till exempel Pac-Man. 


Taiko no Tatsujin: Drum Session är verkligen inget dåligt rytmspel utan kommer troligtvis bli ett spel jag plockar fram lite då och då de kommande månaderna, men det är däremot ganska sparsmakat med innehåll. Har du aldrig spelat serien med trummor är det kanske svårt att jämföra, men det hade verkligen gjort mycket om de släppt dem även här. 

Nu blir det lite av en halv upplevelse, så jag tror faktiskt att det är mer värt att skaffa versionen till Nintendo Switch och den tillhörande plasttrumman. 6

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Anders Eklöf

Publicerat 13 november 2018

Drum Session tar den klassiska trumserien till väst, men inte helt utan luckor. Det är kul att trumma med handkontrollen, men inte lika kul som på en arkadhall eller med en tillhörande trumkontroll. Dock är det absolut ett tillräckligt bra rytmspel, som jag kommer plocka fram lite då och då i framtiden.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Taiko No Tatsujin: Drum Session!

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Taiko No Tatsujin: Drum Session!

Lanseringsdatum: 2 november 2018

Enhet: Playstation 4

Genre: Musik

Utvecklare: Bandai Namco Games

Utgivare: Namco Bandai

Antal spelare: 1 - 2

Betyg: 6/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 3 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender