Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 1 november 2018

Red Dead Redemption 2

Recension - Red Dead Redemption 2

Vi har spelat Rockstars senaste spel, Red Dead Redemption 2

"Att leva är inte nog. Solsken, frihet och en liten blomma måste man ha."
- Hans Christian Andersen (1805-1875)

Det första Red Dead Redemption lämnande mig med miljontals känslor i kroppen. Jag var hänförd, lycklig, förbannad, chockad och upprymd. Allt på samma gång. Det är inte många spel som faktiskt fått mig att känna en sådan känslostorm förut, men Rockstar Games mästerverk fick mig verkligen på fall. Med uppföljaren vill man belysa den tid som utspelade sig innan det första spelet, och bygga vidare världen vi lärt känna sen tidigare.

 
Rockstar Games visar inte bara vilken fantastisk spelstudio de är rent tekniskt, utan även berättarmässigt. Red Dead Redemption 2 bjuder på en genomgående och känslofylld resa genom sina speltimmar, och är ett spel ingen bör missa i höst.
 Arthur Morgan är en intressant protagonist.
 


Berättelsen i Red Dead Redemption 2 utspelar sig före del ett och berättar mer kring hur händelseförloppet i det första spelet tog fart. Vi spelar som den laglöse men ack så karismatiska Arthur Morgan, vars vitala del i värstingen Dutch van der Lindes gäng snabbt görs självklar. Redan från start presenteras Morgan som en karaktär med många frågor och funderingar kring sin omvärld och de val som lett honom dit han är. 


Det pratas ofta om dåtid i ett upplyftande perspektiv, allt var bättre förr, möjligen en återspegling på vad människor i vår verkliga värld ofta upprepar till varandra. 
 
Dock går det inte att frångå den komplexa uppbyggnad Arthur Morgan genomgår under spelets gång. Här finns en spännande karaktärsutveckling som går hand i hand med John Marstons försoningsresa i det första äventyret. Laglöshetens land är påväg att förändras och de kriminella gängen måste ta detta faktum till sig. Under min resa träffar jag på flertalet välkända karaktärer ifrån det första spelet, lite yngre men lika charmiga. 

Dueller är vanligt och kan ge ordentliga belöningar. (Om du överlever)


Det är häftigt att tillslut få reda på just vad som inträffade, vad som la grunden till originalspelets många sammandrabbningar. Uppföljaren lägger mycket fokus på att belysa just dessa händelser, och får oss som åskådare att bilda egna uppfattningar kring vad som händer, sker och utvecklas under resans gång. 

Under spelets långa timmar målar Rockstar upp ett narrativ fyllt av förödelse, svek, död och beslutsamhet. Det håller samma klass som sitt original och presenterar djupt komplexa karaktärer med själ och hjärta. Starka motiv som är minst lika gripande som all revolver-ammunition i vilda västern. 


Från ett dramaturgiskt perspektiv förvaltar man sitt källmaterial med respekt och visar upp en bild som skriker helhet. Nu i efterhand känns det verkligen som jag behövde denna resa för att fullt förstå John Marstons svåra val i sin egen berättelse.

 


Vackra miljöer omsluter Red Dead Redemption 2.
 

Rent tekniskt är Red Dead Redemption 2 en enorm bedrift och Rockstar Games belyser verkligen delarna man är riktigt duktig på. Den stora öppna världen känns både levande och i symbios vilket resulterar i att illusionen sällan bryts. Karaktärsgalleriet känns varierat och antalet röstskådespelare som levererat repliker i detta projekt är nästintill löjligt många, det blir ofta mäkta påtagligt vilket mastodontprojekt Red Dead Redemption 2 faktiskt är.

Rockstar Games har heller inte sparat på krutet när det gäller deras ljudbild, då musiken är majestätiskt bra. De varierade tonerna och melodierna skänker djup till sin bild och bidrar till att skapa en stämning som i dagens spelklimat är svårslagen. De bombastiska melodierna under ett väpnat rån kan bara beskrivas som gåshudsframkallande.


Från röstskådespelarnas sida förvaltar man sina karaktärer väl och ger dem ytterligare dimensioner och djup. Personer som man i det första spelet inte riktigt hade relationer till får chansen att blomma ut ordentligt, och jag kan tänka mig att en ny genomspelning av originalet ger ännu fler nya intryck.


Upp med händerna! (detta är ett rån) 


Mängden saker du kan göra i spelet är också helt makalöst. Förutom en mustig huvudberättelse är spelet fullproppat med sidouppdrag, utmaningar och valmöjligheter till din karaktär. Du kommer snabbt inse att en hästsadels utsmyckning enkelt kan stjäla en timme av ditt liv, vilket i teorin kan låta galet. Att välja rätt plagg till rätt väder, utsmycka och uppgradera dina vapen och utrustning samtidigt som du funderar på vilken mat du ska äta likaså. Jaga, fiska och byteshandla i de olika städerna eller jaga rätt på en förbrytare som prisjägare. 


Jag finner mig ofta distraherad från kampanjen och har heller inga problem att lägga några timmar på att jaga den fasansfulla grizzlybjörnen som bor i de ensliga bergsområdena. Det är helt enkelt svårt att ibland veta vart man ska börja. 


Med all denna valmöjlighet kommer dock ett litet varningstecken. Likt tidigare Rockstar-titlar kan dessa maffiga erbjudande ibland kännas lite svåra att hantera. Jag har märkt att ridandet och spelets olika fetch-quest ibland kan bli aningen repetitivt och långtråkigt i längden. 


Personligen blir jag nästan alltid helt uppslukad av all atmosfär som spelet erbjuder, men jag kan tänka mig att en del spelare kommer ha problem att ställa om sig till det lite mer långsamma spelupplägget i perioder. Det finns även en del kvalitetssvajigheter i spelets alla uppdrag. Merparten är riktigt bra, men även solen har sina fläckar och en del sömnpiller i mängden.  


Landskapen breder ut sig.


Sammanfattningsvis har Rockstar skapat en uppföljare som inte bara är ett fantastiskt spel, utan även hjälper till att brygga logiska broar till sitt originalspel. Djupt komplexa karaktärer med unika berättelser som alla samspelas i en öppen värld fylld av liv. Ljuvlig musik, läcker bild och en kontroll som känns avancerad och mångsidig. En del ojämna partier i vissa uppdrag men på det stora hela ett enormt tidskrävande spel med mängder av innehåll att sätta tänderna i. 


Red Dead Redemption 2 kommer att lämna ett stort spår efter sig denna konsolgeneration. Det är ett fantastiskt spel med få synliga brister. En eloge till ett team som fått sin vision att riktigt glänsa på spelskärmen.
 


9

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 1 november 2018

Red Dead Redemption 2 levererar en hög spelkvalité i både teknik och berättande. En värdig uppföljare som bygger vidare universumet vi kommit att älska.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Red Dead Redemption 2

Läsarnas spelbetyg

10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 2

Red Dead Redemption 2

Betyg: 9/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender