Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 19 oktober 2018

Disgaea 1 Complete

Recension: Disgaea 1 Complete

Det allra första Disgaea är tillbaka i ny skrud till Nintendo Switch och Playstation 4.

Jag har ett ganska komplicerat förhållande till Disgaea-serien och egentligen taktiska rollspel rent allmänt. Det tar ofta en bra stund för mig att komma in i alla system och regler som gäller och när jag väl fastnar för konceptet tappar jag ändå nästan alltid intresset efter ett antal timmar. I dagsläget har jag till exempel aldrig spelat igenom något spel i Disgaea-serien, även om jag verkligen gillar de jag spelat. 

Med Disgaea 1 Complete får alltså jag och många andra en ny chans att stifta bekantskap med den onda demonen Laharls jakt efter sin rättmätiga plats på tronen som underjordens furste och de beroendeframkallande striderna på de isometriska kartorna. 

De färgstarka karaktärerna är tillbaka, femton år efter att det först släpptes. 


Disgaea är ett typiskt exempel på en serie som är ganska simpel på ytan, men oerhört djup och tidskrävande om man vill. Det är lite som schack. Skapligt lätt att lära sig, men svårt att bemästra. 

I grunden handlar det om att strategiskt placera, flytta sina enheter och besegra alla fiender på ett rutnät. Ibland kan det finnas höjdskillnader och rutor som ger olika negativa och positiva effekter på både vänner och fiender, men mer avancerat än så blir det egentligen inte. 

Snarare bara svårare och svårare. Just svårighetsgraden och den till synes enkla spelmekaniken är ett av spelets största problem. Utmaningen kan ibland snabbt växla från en lugn picknick i parken till en tung bergsbestigning. Striderna är visserligen underhållande, men i längden kan det faktiskt bli en ganska upprepande procedur. 

Ibland kan det vara svårt att få en tydlig överblick över slagfältet. 


En hel del tid går även åt att förbereda sig inför striderna genom att rekrytera nya karaktärer, hantera resurser och uppgradera vapen och hjältar. Det är främst här djupet befinner sig och spelet uppmanar dig även att spela om banor för att bli starkare. Eftersom det är ganska repetitivt kan det ibland ta emot att nöta banorna om och om igen. 

Även berättandet har en del att önska, då det följer en ganska klyschig och typisk japansk animémodell med överdrivna uttryck och ironiskt manus. Jag kan absolut uppskatta den här typen av estetik och berättande, men här blir det kanske lite för mycket av ett klichéartat uttryck. 

Det fungerar, men det märks att det är det första spelet i serien och att de inte riktigt träffat rätt ännu. De engelska röstskådespelarna är dessutom ganska skräniga och undermåliga.  

Förbered dig för överdrivna ansiktsuttryck och skrikiga repliker. 


Rent visuellt är det här en mycket snyggare version än originalet, då det lånar grafiken från det senaste spelet i serien, Disgaea 5: Alliance of Vengeance. Allt ifrån karaktärer till bakgrunder ser mycket bättre ut än tidigare, men det har fortfarande en viss daterad stil som kanske inte tilltalar alla. För mig som kan gilla tydliga polygoner är det dock en fröjd att titta på. 

Disgaea 1 Complete är helt enkelt en ny chans för de som aldrig spelade originalet att ta sig an det. Dock känns det, trots alla visuella förbättringar, som ett steg tillbaka om man spelat de senare delarna. Har du aldrig spelat serien och är sugen på den, speciellt om du har en Nintendo Switch, kan det vara ett trevligt spel att plocka fram lite då och då. 


7

Av Anders Eklöf

Publicerat 19 oktober 2018

Ett riktigt härligt men bristfälligt strategiskt rollspel som speciellt passar fint till Nintendos bärbara maskin. Har du redan spelat originalet eller de senare delarna är det här kanske inte ett solklart köp, men för de största fansen är det en fin ny version av en gammal klassiker.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Disgaea 1 Complete

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Disgaea 1 Complete

Lanseringsdatum: 9 oktober 2018

Enhet: Nintendo Switch, Playstation 4

Genre: Rollspel, Strategi

Utvecklare: Nippon Ichi Software

Utgivare: NIS America

Antal spelare: 1

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 16 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender