Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 10 september 2018

Spider-Man

Recension - Spider-Man

Vi har spelat Spider-Man från Insomniac Games på PS4.

"Du kan inte undgå morgondagens ansvar genom att undvika det idag" 
- Abraham Lincoln (1809-1865)  

Licensspel har alltid varit något av en vattendelare i spelvärlden. En del har varit riktigt roliga, medans andra varit riktigt usla. Det finns alldeles för få licensspel som faktiskt varit genuint fantastiska, vilket får filmfantasten inom mig att gråta. Dock visade Rocksteady för några år sedan med Batmans i  Arkham-serien att licensspel kan vara mästerfulla, komplexa och intressanta. Allt som egentligen krävs är en betydelsefull berättelse och ett homage till sitt källmaterial.

Insomniac Games står bakom några av mina favoritspel, då i synnerhet det alldeles briljanta Sunset Overdrive, som lanserades med Microsofts senaste konsol. Man har nu allierat sig med Playstation och siktat in sig på Spindelmannens värld. 

På pappret låter ett superhjältespel signerat Insomniac Games väldigt trevligt, då de verkligen har en meritlista i ryggen, inte minst det briljanta Sunset Overdrive.


"Med stor kraft kommer stort ansvar." Detta är min gåva, min förbannelse.


Peter Parker är en ung man med många strängar på sin lyra. Vi märker tydligt vilka han prioriterar i livet, det snabba och farliga. Inledningen till Spider-Man kan mycket väl vara bland de bästa spelintroduktionerna jag någonsin sett. Traditionellt brukar inlärningskurvan presenteras lite mjukare i actionspel än att direkt slänga in dig i hetluften, Spider-Man är inte som andra spel.

Äventyret tar sin början med ett polisanrop från Fisk Towers, då en nyvaken Peter Parker i ren desperation försöker hinna med allt som behöver göras innan lite klassiskt superhjältande. Tvätt, post och frukost (om man nu kan kalla två rostade brödskivor för dagens viktigaste mål) avklaras i snabb fart. 

Sedan bär det av, ut genom fönstret och helt plötsligt är vi i kontroll av spindeln. New Yorks gator breder ut sig och vi svingar oss fram i ryslig fart, vinden viner, fåglarna kvittrar och människors blickar höjs mot skyn. Vi är på väg emot vårt första äventyr och allt känns fantastiskt.


Spider-Man har en mängd olika förmågor att använda.


Spider-Man öppnar oerhört starkt och berättelsen som spinner dryga 20 timmar framåt bjuder på både överraskningar och tragedier. Det är en imponerande dramaturgisk kurva Insomniac Games målar upp, följt av en mängd djupgående karaktärsutvecklingar och ett övergripande narrativ som håller åskådaren i fast grepp. Ju mer jag spelar, desto mer vill jag upptäcka vad som finns bakom nästa hörn, ett fantastiskt betyg i sig.

Kartan är stor och ger upphov till utforskning. Det finns mängder av saker att upptäcka, samla och utföra, alltifrån sidouppdrag till forskningsstationer. Ju mer du spelar desto fler nya förmågor kan låsas upp, vilket även inkluderar en rad spännande spindelvapen. Dessa kan snabbt vända upp och ned på en strid, så taktiken är ständigt närvarande i sinnet.


Ibland behöver du använda din omgivning.


Rent tekniskt är en det en imponerande kompott som serveras. Grafisk och ljudmässigt sitter de mesta på plats och röstskådespelarna är helt magiskt bra. Allt låter och ser trovärdigt, från gatuljuden till den bombastiska superhjältemusiken. Kontrollen är likaså stabil, responsiv och avancerad.

Det finns mer än ett sätt att kontrollera vår hjälte och det kan till en början tyckas vara svårt att riktigt få grepp om alla olika trick och kombinationer. Men genom berättelsens gång faller det sig mer naturligt, lite som att vi själva får gå med Peter Parker på lärandets resa. 

Och jisses vad häftigt det är när man med full kontroll kan manövrerar genom luften, känna total frihet. Det blir likt en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Är det något som Insomniac Games är bra på så är det rörelse i bilden, allt flyter på så sömnlöst att man nästan tappar hakan.


"Valet att leva ett vanligt liv är inte längre ett alternativ." - Peter Parker


Med Spider-Man visar Insomniac Games två saker. Dels är licensspel något som absolut bör klassas in bland de övriga storheterna idag på spelmarknaden. I alla fall när man låter en etablerad studio ha en egen vision kring sitt projekt och visar källmaterialet respekt.

Men även att ett av årets bästa spel bjudit på mer frihet än jag upplevt på mycket länge i spelsammanhang. Även efter att eftertexten rullat kommer mitt sökande efter brott fortgå i New York, en plats jag alltid velat besöka och en plats jag var född att beskydda.


9

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 10 september 2018

Insomniac Games Spider-Man bjuder oss som åskådare på en rolig och intensiv åktur. Ett djupgående narrativ och en teknisk briljans. Superhjältarnas plats är fortfarande högaktuell i spelmediet.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Spider-Man

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Spider-Man

Utvecklare: Insomniac Games

Utgivare: Sony Computer Entertainment

Betyg: 9/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender