Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 17 maj 2018

State of Decay 2

Recension - State of Decay 2

Christoffer har spelat State of Decay 2 till Xbox One & Windows

 ”Vi är var och en vår egen djävul, och vi gör den här världen till vårt eget helvete.”
- Oscar Wilde (1854-1900)

 

I en värld där överlevnad betyder allt, vem kan du lita på? Frågan kan många gånger vara svårt att besvara, framförallt när det kommer till personer i din närhet. Dock kvarstår faktum att den närmsta är oss själva, och spel som State of Decay 2 får oss verkligen att ifrågasätta våra val. Hur du än väljer att spela så kommer du agera räddare eller bödel för personer. Kanske är det just därför överlevnadsspel känns så spännande att köra, känslan av att allt kan hända.


State of Decay 2 vill föra serien in i framtiden och utveckla det koncept som föregångaren byggde. De lyckas på en del plan göra en intressant uppföljare, dock inte utan en del skavanker på vägen.

 

Att välja sina strider kan vara klokt.


Ännu en gång har världen gått käpprätt åt pipan, och lyckligtvis för din del är du en av de få överlevarna kvar. Du kastas snabbt i situationer där du dels måste göra en hel del svåra val, men även leva efter vad valen kostar dig. Samspelet mellan spelare är något som State of Decay 2 fokuserar på, och det tar inte lång tid innan spelet påminner mig om detta.


När som helst i spelvärlden kan det dyka upp ett nödanrop från överlevande som hamnat i knipa och du kan välja att hjälpa till eller låta bli. Konsekvenserna kring dessa val kan både belöna och bestraffa, då dina karaktärer inte kommer återföddas vid dödsfall. När döden inträffar får du möjligheten att fortsätta spela som någon annan i ditt överlevnads-samhälle, och förhoppningsvis plocka upp bollen där den landade.


Att genomsöka byggnader kan betyda resurser, men även ett zombiebett


För att överleva på bästa sätt måste du ständigt samla, förnya och förbättra ditt inventarium, bygga nya byggnader, odla mat och se till att din gemenskap florerar. Är människorna i ditt samhälle besvikna och hungriga kan saker snabbt gå åt skogen. Detta gör utforskningen av världen och dess olika områden desto mer nödvändig. Men var på din vakt, fiender lurar överallt.


Denna gång har man utvecklat och expanderat antalet fiendetyper du kan stöta på i det fria, alltifrån de vanliga zombierna till de mer kraftfulla Juggernaut.  Fiendedesignen gör att miljöerna känns betydligt mer varierande och får själva utmaningen att trappas upp till nya nivåer.

 


Fler fiendetyper dyker upp i State of Decay 2.


Då det första spelet fokuserade på den ensammes resa fokuserar State of Decay 2 mer på samarbete mellan spelare. Då hela spelet kan spelas tillsammans med tre andra spelare öppnar man upp för ännu fler hektiska stunder. Att överleva och döda zombies är trots allt roligare tillsammans med vänner, så detta är något som jag verkligen vill premiera.


Dock är det väldigt tråkigt att co-op-läget enbart kan avnjutas i sin egen eller i en annans värld. Det går alltså inte att bygga upp ett samhälle tillsammans. Detta är väldigt märkligt då detta vore helt perfekt för samspelet och utvecklingen av starkare samhällen spelare emellan.  


Världen i State of Decay 2 är större och mer öppen än sin föregångare, samtidigt som miljöerna och karaktärsmodellerna känns mer putsade. Dock kvarstår i skrivande stund en ganska ojämn bilduppdatering, då det dippat ganska ordentligt på Xbox One-versionen.

 

Blod, explosioner och död


Det finns en hel del riktigt bra och pulshöjande spår att lyssna till, men merparten av tiden finner jag att musiken inte riktigt lyfter sin bild som den ska. Den känns platt och inte alls lika enerverande som den borde vara. 


Även röstskådespelet är av varierad kvalité, vissa riktigt bra och andra riktigt ojämna. Det blir därför svårt att göra en rättvis bedömning och jag slits konstant mellan olika läger. Vissa partier är jag hänförd över och i andra så skäms jag nästan, det blir aldrig riktigt jämnt. Helheten här blir därför att bilden, trots sina olika problem lever ett något vassare liv än sitt ljud.

 

 

Håll ryggen fri!I skrivande stund är State of Decay 2's största problem, förutom den ojämna bilduppdateringen, dess buggar. Zombies som faller från skyn, ojämn bilfysik och saker som ofta fastnar i varandra. I perioder känns det nästan som ett early access-spel under utveckling. Jag hoppas och tror att State of Decay 2 med ett gäng patchar framöver kommer vara ett betydligt mer stabilt spel, rent tekniskt.


Jag har dock haft väldigt roligt med att bygga och förvalta mitt samhälle, döda zombier med både fordon och vapen, samtidigt som solens mjuka strålar faller över landskapet. Det finns saker att jobba på, helt klart, men State of Decay 2 håller mig fortsatt intresserad för vad framtiden har att bjuda på.7

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 17 maj 2018

State of Decay 2 levererar en större värld att utforska med intressanta fiendetyper. Dock lider spelet av en hel del tekniska begränsningar och buggar. Jag hoppas och tror att spelet kommer befinna sig i ett betydligt bättre skick längre fram.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om State of Decay 2

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

State of Decay 2

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender