Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 14 december 2017

Årets bästa spel enligt Christoffer Heijerdahl

Ännu ett spelår når sitt slut! Vilka spel har varit era favoriter under året? Lämna oss en kommentar här nedan!

Innan jag skulle sätta mig och skriva denna text gick jag fram och tillbaka i mina tankar. 2017 har varit ett helt fantastiskt spelår. Därför lämnar jag två extra platser på min topp 5 lista, åt "the runner ups" kan man säga. Självklart finns det ännu fler spel än dessa som förtjänat en plats på listan, då 2017 verkligen har levererat guldtitlar.

Låt mig därför ta detta tillfälle i akt att säga tack! Tusen tack till alla spelutvecklare som fortsätter skapa magi på våra skärmar. 

TRÖSTPRIS 2 - Hellblade Senua's Sacrifice

Hellblade Senua's Sacrifice är ett svårspelat spel. Inte i kontroll och pussel, utan i sinnet. Få spel har en sådan realism både i sin visuella stil och i sin briljanta ljuddesign. Man lämnas fort med en stor klump i magen, men trots detta vill man ständigt se vad som väntar bakom hörnet. Det gör nästan ont i perioder att spela det, men det är en resa som är värd att ta.

TRÖSTPRIS 1 - Horizon Zero Dawn

Guerrilla Games stilrena och enorma värld i Horizon Zero Dawn inbjöd till äventyr och utforskande. Med en intressant och spännande berättelse, visuellt slående grafik och en stabil kontroll levererades en framtida Playstation-klassiker. Aloys resa efter svar underhöll en spelvärld i mängder av timmar. Få saker slår känslan att ensam klättra upp på en enorm robotgiraff liksom.

5 - Wolfenstein II: The New Colossus

Den svenska studion Machine Games bombastiska fps-titel slog mig virtuellt på käften och jag tackade och tog emot. Wolfenstein II: The New Colossus ger mer av allt vi tidigare lärt känna av serien, samtidigt som man vrider upp nivån till hundra. En fängslande historia med underhållande karaktärer blandades med en stabil och intensiv visuell upplevelse. Frau Engel kan mycket väl vara den bästa antagonisten på många år, och det var ett sant nöje att ta upp kampen emot henne.

4 - What Remains of Edith Finch


Jag blev väldigt berörd när jag såg den första trailern till What Remains of Edith Finch. Det kändes direkt i hjärtat, och gjorde klart för mig att upplevelsen var något alldeles särskilt. När genomspelningen väl skedde fick jag många gånger stanna upp och faktiskt bearbeta vad jag upplevt. Spelet har ett briljant narrativ och en fantastisk design. Detta varvas med kanonbra prestationer i röstskådespeleriet och hjärtskärande upplevelser från familjens många öden. Edith Finch är fantastiskt, rakt igenom, och är ett spel ingen bör missa.
 
3 - Super Mario Odyssey

På många sätt och vis är Super Mario Odyssey det perfekta Mario-spelet. Det har miljöerna, designen och utmaningen jag alltid älskat med serien. Uppdraget att sabba Bowsers påtvingade bröllop med prinsessan Peach tog mig över hela världen. Jag har samlat mängder av kraftmånar, träffat udda figurer och upplevt ren och skär spelglädje. Super Mario Odyssey gör så många saker rätt och jag är så glad att den småtjocke rörmokaren fortfarande är ett namn att räkna med. Wihooooo!!!


2 - Resident Evil 7 Biohazard

Resident Evil-serien är och förblir en utav mina absoluta favoritserier. Ett fantastiskt universum som fortsätter utvecklas och seriens sjunde huvuddel gav mängder av glädje till fansen. Att helt omvända vad vi hittills kommit att förvänta oss av serien var ett vågat val från utvecklarna. Som tur gjorde det nya förstapersonsperspektivet att skräcken föddes på nytt. Familjen Bakers ondskefulla herrgård gömde många hemligheter och det var med skräckblandad förtjusning som jag kämpande mig igenom upplevelsen.

Resident Evil 7 lyckades göra serien relevant i Survival Horror-genre igen och skapade många nya intressanta tillägg att bygga vidare på. Personligen är jag så lycklig att man som utvecklare faktiskt vågade se sig själv i spegeln och göra en välbehövlig förändring. Resident Evil är tillbaka, på allvar.


1 . The Legend of Zelda: Breath of the Wild

För mig är det allra viktigaste hos ett spel dess förmåga att underhålla. Att Nintendo gjorde de djärva beslutet att ge en av sina mest älskade serier en öppen värld att utforska var många tveksamma inför. Lyckligtvis gjorde The Legend of Zelda: Breath of the Wild väldigt många rätt i sin design, sina mål och sitt utförande. Att ge spelaren total frihet att utforska resulterade i en upplevelse som på många sätt sprängde det konventionella tänket kring ett Zelda-spel. Ny utrustning, mat och fiender lärde oss överleva på helt nya sätt.

En fängslande berättelse som vågade stå i bakgrunden emellanåt och låta sin spelare utvecklas i egen tid. Breath of the Wild bevisar att allt inte alltid måste ske i ett mönster. Ibland måste man våga lossa på sadeln en aning för att få hästen att galoppera ännu vackrare. Hatten av Nintendo, hatten av.Vilka spel har ni tyckt varit bäst i år? Lämna oss en kommentar här nedanför! :)


Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 14 december 2017

Bli först med att kommentera


Skicka

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender