Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 7 november 2017

Super Lucky's Tale

Recension - Super Lucky's Tale

Christoffer har spelat Super Lucky's Tale till Xbox One.

"Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr." - Karin Boye

Plattformsspel är något av de bästa jag vet. Att kunna kontrollera händelser, lösa pussel och färdas genom nivåer hör till det roligaste inom spelmediet. Microsoft och studion Playful Corp släpper nu lös en urgullig och äventyrslusten rävunge, som med glimten i ögat kämpar för att vinna alla spelares hjärtan. Super Lucky's Tale är på många sätt en hyllning till barnasinnet, och den rena glädje som ibland infinner sig i spelsessioner.

Det finns en lättsamhet och enkelhet som jag ibland kan tyckas sakna i en del upplevelser och här blir känslan väldigt påtaglig. Kulörfärgerna i den utstickande grafiken, den trallvänliga musiken och karaktärsdesignen lika söt som sockervadd har på många sätt trollbundit mig. Dock finns det också saker som göms undan under skruden, något som då och då visar en tråkigare sida av spelet.

Mysiga miljöer med mycket färg


Super Lucky's Tale tar sin början likt en traditionell saga. Vi möter den unge och karismatiska Lucky som drömmer om att resa ut i världen efter skatter och äventyr. När hans syster återvänder med en förtrollad bok sätts händelser snabbt i rörelse. Den elaka kattligan Kitty Litter under ledningen av den hemska chefen Jinx lägger snabbt beslag på det magiska pergamentet, och innan vi vet ordet av är vi fångade i bokens värld.

Väl därinne är det vårt jobb att sätta stopp för gängets framfart och bringa fred och rättvisa tillbaka till sidornas berättelser. Äventyret tar oss genom en rad olika miljöer, alla med unika utmaningar och distinkta utseenden.

Karaktärsdesignen är trevlig


Historien i sig själv är inget märkvärdigt, och är likt beskrivningen något som återberättats gång på gång tidigare. Den klassiska kampen mellan gott och ont når ny skrud i form av räv och kattpäls. Det är ett mysigt yttre, men något känns väldigt oinspirerande i utförandet. Man märker också att spelets målgrupp är starkt riktat till den yngre skaran spelare, då både upplägget och svårighetsgraden är stundvis löjligt enkel.

Spelet har en mängd olika hubbvärldar som du både kan utforska eller springa igenom. Härifrån når du de olika nivåerna som behöver avklaras för att låsa upp dörren till världens boss. Likt traditionella Super Mario-spel finns enorma likheter i upplägget just här, och med Super Mario Odyssey färskt i minnet bleknar jämförelsen med Lucky rejält.

Musiken är trallvänlig och fungerar bra ihop med sin sockersöta bild


Förutom att kunna utforska de olika hubbvärldarna i den magiska boken finns även en hel del saker att samla. Mario-serien har sina stjärnor och Banjo Kazooie-serien sina pusselbitar. I Super Lucky's Tale är det fyrklöver som gäller.

På varje bana finns det fyra stycken gömda att samla, och dessa kan hittas genom att lösa pussel, klara utmaningar eller samla bokstäver (något som var centralt i ett annat Nintendo IP, Donkey Kong Country. Du behöver dessa för att kunna avancerar i spelets berättelse, och hubbvärlden ger dig också möjlighet att inkassera dessa genom olika utmaningar.

Spelet bjuder också på en mängd minnesvärda karaktärer. Under min resa har jag träffat på en maskfamilj som ägnat större delen av livet med att skörda grödor, och det är just under dessa surrealistiska ögonblick som jag uppskattar fantasin bakom ridån.

Nya världar och karaktärer att besöka


Kontrollmässigt finns det en del att önska från Super Lucky's Tale. Ibland känns den väldigt svajig i sin responsivitet, särskilt under plattformsmomenten i spelets 2D-banor. Det har stundvis varit rent ut sagt horribelt att spela och extraliven har försvunnit snabbare än en blå igelkott med koffeinrus.

Även en av Luckys rörelser känns ganska sega till utförandet, vilket får en del irritation att byggas upp. Helheten blir därför ett trevligt yttre med en del svajande teknik på insidan bältet.

Maskfarmare, nu har jag sett allt


Sammanfattningsvis är det en delad kompott som levereras med Super Lucky's Tale. Här finns roliga karaktärer, sockersött estetik, trallvänlig musik och en "feelgood"-berättelse. Dock lider det av ett småtråkigt upplägg, viss problem med sin tekniska sida, ojämn kontroll och en del trasiga buggar.

Ett äventyr som jag tror lätt glöms bort i skuggan av nyligen släppta Super Mario Odyssey. Dock en lättsmält upplevelse för spelarna som behöver ett komplement och som sett sig mätta på mordiska fps-lir den senaste tiden, det kan vara bra och nyttigt med nya perspektiv som omväxlings skull, eller hur?


7

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 7 november 2017

Super Lucky's Tale är bedårande och har en fin berättelse. Med mysig grafik, trevlig musik och minnesvärda karaktärer. Dock en del svårigheter på det tekniska planet och en del jobbiga buggar.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Super Lucky's Tale

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Super Lucky's Tale

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender