Feedback

Av Joel Karlsson

Publicerat 19 oktober 2017

Thimbleweed Park

Recension: Thimbleweed Park (Switch)

Nintendo Switch har nu fått ta del av kärleksbarnet mellan Twin Peaks och Tim Schafer. En ny konsol visar dess förmåga. Frågan är om det räcker hela vägen och är värt besväret.

Mitt enda antagande om Thimbleweed Park jag hade i förväg var att det skulle vara det närmaste tv-serien Twin Peaks jag kunde komma i peka-och-klicka genren. Jag gillade tv-serien för dess speciella atmosfär och karaktärer, så därför kändes Thimbleweed Park intressant från mitt önskade perspektiv. Man ska inte döma ut något i förhand och likna saker vid varandra efter bara några bilder, men vissa gånger blir det svårt även nu när jag spelat det. Det väljer att slänga runt lite referenser som kan kopplas till Twin Peaks eller podcasten Welcome to Nightvale.


Bilden talar för sig själv. Som en glad nörd, så befinner jag mig i samma gränsland.


Spelets berättelse följer FBI-agenten Ray och hennes lärling Reyes. Det har skett ett mord strax utanför staden med samma namn som speltiteln och dessa två får uppdraget att lösa det.


Ett uppdrag som inte löser sig så enkelt på grund av att invånarna i Thimbleweed Park är ett gäng speciella karaktärer och agenternas undersökning kommer få ta några omvägar om dom vill komma fram till sin lösning. En spådam som kräver magiska svampar, den mystiska sheriffen som slutar vissa ord med ”a-reno” och är misstänkt lik obducenten. Vi lägger även till en helförbannad clown som får Gordon Ramsay's ordval att framstå som komplimanger.


Den komiska atmosfären finns här i detta spel såväl som i andra ur liknande genre och det är en del som verkligen faller där det ska, som man kan skratta gott åt, medan andra skämt går lite av och an.


Thimbleweed Park är ett peka-och-klicka spel i samma anda som Monkey Island-spelen, eller Day of the Tentacle. Förmodligen mer av det senare exemplet. Du får välja att ta kontroll mellan agenterna Ray eller Reyes hur du vill oftast. Det finns även partier på sidan av där du tar kontroll över andra karaktärer under perioder. Du får storyn serverad från lite olika perspektiv med andra ord.


Låt inte ansiktena lura er. Dessa två har sina stunder.


På den nedre delen av skärmen, så har du en meny som står till ditt förfogande. Här finns olika alternativ över handlingar karaktärerna kan utföra. Kommandon som ”Look at”, ”Use”, ”Pick up”, och så vidare.


Har du spelat till exempel Day of the Tentacle, så är de i princip väldigt lika varandra i denna utformning och tjänar sitt syfte för genren som spelet försöker framställa. Denna meny är då tänkt att användas tillsammans med saker du kan hitta under äventyrets gång. Du kan som exempel kombinera en fil över fingeravtryck med ett fingeravtryck du hittat tidigare för att få fram ett namn på det nämnda fingeravtryckets ägare.


Det finns andra, mindre avancerade, utföranden också som att ge rätt sak till rätt person för att kunna komma vidare i spelet.


Låt inte clownhysterin i världen lura er.

Vissa clowner är fortfarande roliga, trots deras bitterhet.


Kontrollen är hyfsat godkänd för att vara i peka-och-klicka genren.Utan att ha spelat tidigare versioner av det här spelet, så kan jag tänka mig att PC ligger i framkanten eftersom du har lättare kontroll där i och med användandet av datormus.


Nu med Nintendo Switch, så kan du välja mellan tre olika alternativ som du kan kombinera hur du vill. Att styra dina handlingar med styrkorset är en fruktansvärt långsam process, men det finns där. 


Du kan välja att använda axelknapparna på dina joy-cons, vilket gör att styrkorset fokuserar in sig på olika val. Ett lite lättare och snabbare tilltag, men kan bli irriterande när man måste klicka sig förbi fem andra alternativ för att komma fram till det man egentligen vill åt.


Lösningen finns dock härnäst för er som söker ett snabbare alternativ. Det snabbaste och bästa sättet att spela Thimbleweed Park på är att helt enkelt klicka på skärmen när du spelar i det bärbara läget. Det gjorde lite ont i mitt hjärta att tänka på de fingeravtryck som kunde uppstå på skärmen, men det är också det som hjälper om du vill slippa smått irriterande omvägar. Omvägar som möjligen kan dra ner på din spelupplevelse.


Som sagt, om du är rädd för fingeravtryck på skärmen i det bärbara läget hos Nintendo Switch, så föreslår jag hellre PC versionen om möjligt för en smidigare upplevelse.


Ett av de första stegen är att fotografera kroppen.

Sen börjar den långa resan för att nysta upp detta mysterium.

8

Av Joel Karlsson

Publicerat 19 oktober 2017

Thimbleweed Park till Switch slår nog inte PC versionen, men det är ett trevligt tillägg i dess spelbibliotek och ger oss en stundtals väldigt underhållande resa.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Thimbleweed Park

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Thimbleweed Park

Lanseringsdatum: 21 september 2017

Enhet: Android, iPad, iPhone, Nintendo Switch, Playstation 4

Genre: Peka-klicka

Antal spelare: 1

Betyg: 8/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender