Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 4 oktober 2017

Forza Motorsport 7

Recension - Forza Motorsport 7

Christoffer har bränt gummi i den senaste delen av Forza Motorsport-serien. Hur bra är nummer sju?

"Säkra bilar är bilar som inte far fram fortare än chauffören kan tänka." - Robert Lembke

Snabba bilar och läckra miljöer. Sammanfattat borde det kunna täcka många racingserier, om inte annat vad alla strävar efter. På kort tid har flera nya bilspel anlänt på marknaden, däribland Mario Kart 8 Deluxe och Project Cars 2, bara för att nämna några. Det är framförallt kul att se de stora steg man som utvecklare vågar ta för att förnya sin genre.

Spelet har beskrivits att ha fler miljöer, olika sätt att köra på och mer utrymme för personlig utveckling både i karriär och flerspelarlägen. Hur står sig studion Turn 10's sjunde del i Forza-serien till detta? Har det tagit nyttiga steg framåt eller är det mer av samma sort? Resultatet med mina timmar kan kokas ner till en viss jämvikt till frågans svar. Det finns en del nya saker, samtidigt som det bekanta gör sig väldigt mycket påmint i perioder.

Välj att fritt byta mellan körvinklarna! Hitta den som passar dig bäst!


I den senaste versionen av motorsportserien finner vi oss i vårt livs race, och som vanligt är det toppen som är målet för resan. Det hela målas upp väldigt lättsamt och du får från start möjligheten att fritt välja tillvägagångssätt och förare. Kanske är du spelaren som vill köra igång med mästerskapstiteln direkt eller fullhjärtat inrikta dig på multiplayer. Hur du än vill spela finns möjligheten att fritt välja vägen framåt. 

Valmöjligheterna uppskattas och det känns från start som om det finns något för alla smaker. Karriärsläge, tidstävlingar, utmaningar och modifikationer gör att det finns mängder av timmar att slå ihjäl, detta trots att mycket är bekant sedan innan. Över 700 bilar finns tillgängliga i spelet och fler än 30 banor, många med den nya dynamiskt vädereffekten. Jag måste också passa på att ge beröm till presentationen som helhet, menyerna är snyggt estetiskt uppbyggda och lättbegripligt att scrolla igenom. Dock finns en viss irritation med långa laddningsskärmar innan racen drar igång. 

Även spelets onlinedel är väldigt underhållande och det är här man verkligen får bekänna färg i sina förarkunskaper. Jag skulle gärna vilja skryta med långa monologer kring mina bragdsegrar, men det vore en stor lögn. Jag intalar mig själv att  övning ger färdighet. Jag gillar också möjligheten att kunna designa sin förare med en mängd olika kläder, hjälmar och föremål. Det är inget som direkt skakar om körupplevelsen, men det gör spelet mer personligt och en gnutta mer unikt i online-läget.

En snygg bild och en grym fartkänsla levereras!


Rent tekniskt syns det att Turn 10 lagt mycket fokus på att polera upp upplevelsen till max. Det flyter verkligen bra med en stabil bilduppdatering, samtidigt som fartkänslan är den bästa i serien hittills. Det är en ren fröjd att virtuellt se och känna vinden som ligger fastklistrad vid vindrutan, samtidigt som man försöker sig på den perfekta kurvan.

Miljöerna och banorna är även dessa imponerat uppbyggda och jag gillar verkligen hur man gjort världen mer levande med det tillagda dynamiska vädret. Det skapar ytterligare en dimension av taktik och förberedelse. Spelet ser klart bättre ut än sin föregångare och jag kan knappt bärga mig över att se hur 4K-versionen kommer köras på Xbox One X.

Musiken och ljuddesignen är fenomenal och likt tidigare delar i serien gillar jag verkligen att man väljer att kombinera hektiska toner till rätt scener. Ibland kan man nästan känna hur kroppen bubblar av adrenalin när man kommer upp mot mållinjen, och musiken förstärker verkligen detta. Billjuden låter autentiskt och jag imponeras gång på gång hur studion levererar på denna front. Forza-serien håller fortfarande kronan över bilspelens ljuddesign, briljant.

Hitta din favoritbil och tjäna ihop pengar till att göra den ännu bättre i verkstaden!


Kontrollen håller samma höga standard som de tidigare delarna i serien. Den känns stabil och bilfysiken känns mer polerad än någonsin. När antalen bilar bara växer höjs även ribban om att bibehålla samma autentiska fartkänsla och fysik, och jag tycker att Turn 10 lyckats bra med denna bedrift. Det spelar ingen roll vilket fordon jag väljer att trampa ner pedalen på, det fortsätter att kännas stabilt. 

Det som egentligen är mitt största problem i perioder är just avsaknaden av de stora nyheterna. I många fall känns det som en snyggare finputsning av den sjätte spelet. Visst finns det en del nyheter så som fler bilar och ett nytt karriärläge, men jag kan inte hjälp att tycka att det känns lite fattigt för veteranerna ibland. 

Med det sagt vill jag fortfarande poängtera att rent spelmässigt är detta ett mycket kapabelt spel och helt perfekt för nykomlingar till serien. 


Spelet introducerar dynamiskt väder, som snabbt kan förändra dina förutsättningar på banan.


Sammanfattningsvis är jag nöjd över min tid på racingbanan. Forza Motorsport 7 tar inget jättekliv framåt för genre men den står heller inte still i spåren. Här finns en ny kupp att avnjuta, en hel del olika utmaningar och lägen, både i enspelar- och flerspelarform. En bra grafik, fantastisk ljud och en stabil kontroll som en sammangjutning för helheten.

Dock känns det mycket som ett finpolerat Forza Motorsport 6 i perioder, och veteraner till serien kan finna en viss frustration i avsaknaden av många nyheter. Laddningstiderna är också något som är återkommande och onödigt långa. För noviserna är dock detta ett underbart startskott på en karriär inom motorsporten och det snyggaste i serien rent tekniskt. Ta det lugnt på vägarna bara! 

8

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 4 oktober 2017

Forza Motorsport 7 är snyggt och snabbt. Fantastisk ljuddesign och en stabil kontroll. Ett nytt karriärsläge med valmöjlighet. Dock en del avsaknad av större nyheter och långa laddningstider i bagaget.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Forza Motorsport 7

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Forza Motorsport 7

Betyg: 8/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender