Feedback

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 20 juli 2017

Splatoon 2

Recension - Splatoon 2

Christoffer har spelat uppföljaren till den färgstarka Splatoon!

"STAY FRESH!"

Alla som spelat det färgstarka skjutarspelet signerat Nintendo har någon gång medvetet eller omedvetet skrikit ut denna fras. Jag tror nämligen att det är fysiologisk och biologisk omöjligt att inte bli medryckt i känslan som dessa ord och deras betydelse innebär.

När idén och konceptet för Splatoon presenterades för första gången var jag aningen osäker och kluven. Skulle Nintendo, vars majoritet av spel infaller i vänliga och regelrätta familjespel kunna åstadkomma ett skjutarspel?

Spela ensam eller tillsammans med vänner!


Låt mig från start säga att Splatoon 2 är allt jag velat ha ifrån uppföljaren till ett av mina favoritspel på Wii U. Jag har sinnessjukt många spelade timmar i originalet, och kvällarna spenderade online med vänner är fler än jag orkat räkna.
Jag trodde aldrig att Nintendo faktiskt skulle kunna ändra och förnya fps-formulan, men Splatoon lyckades färgsätta ny mark i genre. Istället för fokus på dödande och killscore, blev utmaningen lagd på helt andra premisser.

Jag kan ibland tycka att lagbaserade fps-titlar blir mer individuella, då de flesta går ut på att döda och samla poäng. I Splatoons fall måste laget samarbeta för att kontrollera områdena på banorna, det blir en helt annan känsla av lagspel och i slutändan även gemenskap.

Splatoon 2 erbjuder egentligen allt som sin föregångare också gjorde, dock i en större utsträckning än innan. Här finns en mängd olika flerspelarlägen, en rolig och lärorik enspelarkampanj, nya kläder, nya vapen och en massa föremål att samla. Dessutom finns möjligheten för lokal multiplayer, amiibo-stöd och de skumma typerna som säljer fräscha kläder i en mörk gränd (skumt är bara förnamnet).

Boy or Girl?


Enspelarkampanjen är likt det förra spelet uppbyggt för att lära spelaren de olika mekanikerna och förmågorna som behövs för att dominera flerspelarläget. De presenteras likt tidigare i form av banor där spelaren måste ta sig från start till mål. De elaka Octolings har ännu en gång stulit den berömda Zapfisken som agerar strömkälla för Inklingarnas torg. Och det är vårt jobb att besegra alla fiender och återställa torget till sitt original.  

Charmen i uppdragen förstärks ytterligare av det faktum att vi återser Marie ifrån det förra spelet, en av de två berömda Squid-systrarna. Även de ikoniska bosstriderna återvänder med en rad nya och spännande utmaningar, bossdesignen är verkligen enastående.

Dock kan enspelarläget i perioder kännas väldigt likt sitt original, och déjà vu-tankarna återkommer ofta. Detta behöver nödvändigtvis inte vara en dålig sak, men rutinerade Splatoon-spelare kan i perioder finna en viss frustration här.

Välkommen till spelets hubbvärld!


Ett annat nytt tillskott till Splatoon 2 är dess Salmon Run, som agerar spelets "horde mode". I detta läge får du i uppgift att besegra vågor av fiender som stiger upp ur det mörka havet, då i form av muterade laxar. En tydlig och väldigt charmig Splatoon-stämpel, om du frågar mig. Detta läge kan avnjutas ensam eller tillsammans med vänner online, vilket säkert kommer resultera i en drös spännande matcher framöver.

Spelets hjärta och kärna är dock dess flerspelarlägen, och då i synnerhet det ikoniska Turf War. Här spelar man i lag av fyra och ens uppdrag är att fylla arenan med så mycket som möjligt av sitt lags färg. Till sin hjälp har man en rad olika vapen och förmågor som alla kan designas efter egna önskemål.

Dags för strid!


Jag uppskattar verkligen de nya tillskotten till Splatoon 2, då i synnerhet de nya Splat-dualies, som är ett nytt typ av vapen. Nya fräscha banor, fler lägen och fler sätt att designa din karaktär på gör att Splatoon 2 känns ständigt förnybart. Att Nintendo även sagt att fler banor, vapen och föremål ska läggas till kostnadsfritt i efterhand är även det en trevlig bonus.

Grafiskt, ljudmässigt och kontrollmässigt spelas Splatoon 2 som jag hoppats. Det är en snyggt visuell stil som återigen gör sig påmind, fina animationer och en grym ljussättning som gör att spelet sticker ut. Karaktärerna är charmigt designade och de nya tillskotten i karaktärsgalleriet är spännande och humoristiska.

Den härligt trallvänliga musiken återvänder och peppar mitt humör, både i matcher och under menyer. Kontrollen känns även den stabil och Nintendo levererar återigen möjligheten att fritt välja kontrollform. Min personliga favorituppsättning har varit att ha min Nintendo Switch i handhållet läge, Splatoon 2 fungerar superbt bärbart.

Splatoon 2 stödjer Amiibos


Summa summarum är Splatoon 2 allt jag önskat mig som uppföljare. Det är snyggt, låter fantastiskt och har en stabil kontroll med många möjligheter. En trevlig enspelarkampanj och ett nytt engagerande läge i "Salmon Run". Det finns självklart en vis känsla av repetition i upplägget, men bortser du från detta hittar du ett genuint roligt flerspelarspel att köra i sommar.

Splatoon 2 förbättrar och förfinar det Nintendo satte grunden till i sitt original och resultatet är imponerande. Jag hoppas kunna återbesöka de där sena spelkvällarna under sommaren som följer.

Stray fresh vänner, stay fresh.

9

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Christoffer Heijerdahl

Publicerat 20 juli 2017

Splatoon 2 förbättrar och förnyar många saker från sitt original. Det är snyggt, med en fantastisk musik och en bra kontroll. En viss Deja vu-känsla infaller sig dock i enspelarlägets kampanj. Sommarens mest färgstarka multiplayer-spel är här.

DT

DJ Trustworthy

Det går alltså att spela split-screen med endast en konsol om jag förstått det rätt? Allt jag hört hittills har antytt att Splatoon 2 inte stöder split-screen o.o
#1 | | | Svara

Christoffer Heijerdahl

Administratör

svar på DJ Trustworthy

Du har helt rätt, en felskrivning från min sida! Var menat att stå lokal multiplayer! Det hade dock varit något att önska, likt Mario Kart 8 Deluxe!
#2 | | | Svara

Skriv en kommentar


Skicka

Senaste nyheterna om Splatoon 2

Läsarnas spelbetyg

10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 1

Splatoon 2

Betyg: 9/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender