Feedback

Av Joel Karlsson

Publicerat 28 juni 2017

Arms

Recension - Arms

Jag har fått chansen att recensera Nintendos nya påhitt till Switch: Arms. Jag var lite skeptisk först eftersom jag förvarnade mina kolleger på Spelnyheterna om att jag inte var så bra på fightingspel. Jag i min tur blev övertalad att det här inte var ett typiskt fightingspel. Ack, så rätt dom hade.

Arms är helt enkelt ett experiment, en intressant upplevelse. 

Ur mitt egna perspektiv, så skulle jag sätta in det i samma genre som ett fightingspel. Enda skillnaden här är att du använder dina armar till hjälp, om inte speltiteln var tydlig nog.

Alla de kämpar du kan välja mellan här har nämligen armar, mer eller mindre, som förlängs när de utdelar slag mot motståndaren. För att ge några exempel, så har du karaktären Ninjara vars armar består av kedjor. Mechanica är en liten tjej som själv inte hade förmågan att töja ut sina armar, så hon byggde en robot med dessa funktioner istället.


 Noodle Girl har större förtroende för nudlar som armar än vad jag skulle haft.


Twintelle är en kvinna som känner att armar och händer är till för viktigare saker, typ att dricka té med, så här är det hennes hår som töjs ut och ger brutala slag mot motståndaren. Det finns ganska smått lustiga variationer hos varje kämpe. Dock oavsett om du kan nå din motståndare i ringen, så behövs fortfarande något kraftfullt att slåss med. 

Det är här som attackvapnen kallade ”Arms” kommer in. Ja, speltiteln har en dubbel betydelse.


Varje kämpe har olika typer av Arms, som jag väljer att benämna ”vapen” för enkelhetens skull, som kan användas. Dessa vapen har olika former och funktioner. Det finns klassiska typer av boxningshandskar som är menade att utdela hyfsade slag mot motståndaren medan andra är lite finurligare. Vapen formade som drakhuvuden spottar ut laserstrålar, chakrams som slungas iväg, felinstallerade revolvrar som skjuter eld. Vapnen har, som sagt, mycket variation.


 Strax innan match får du välja tre olika Arms med olika förmågor för varje hand. Experimentera lite och se vad som funkar med vad.


Du har mycket att välja på. Du har även möjlighet att köpa mer för poäng som kan fås ju fler matcher som spelas. Varje karaktär har dock ett begränsat antal vapen som kan låsas upp, vilket är lite synd.


Ditt huvudmål i de flesta fallen är att boxas med din motståndare. När ni går matcher mot varandra, så gäller det att taktiskt dela ut slag som att blockera dom. Du kan styra dina armar och vapen med höger respektive vänster axelknapp (beroende på i vilket läge du kör med Switch). 


När du utdelar slag, så kan du även kontrollera lite hur armarna ska röra sig med styrspaken. Detsamma gäller vapnen där, som exempel, drakhuvudet kan skjuta laserstrålar åt valfritt håll. Det är boxning i princip, dock med denna enorma och underhållande twist.


Du slåss dock inte bara med datorstyrda motståndare eller online spelare. Det finns lite variation som erbjuds här också, även om det blir lite urvattnat efter ett tag. I spelläget kallat Grand Prix, så går du tio matcher mot de olika kämparna som finns för att möta en boss typ mot slutet. Det är helt enkelt ett Arcade läge mer eller mindre.


 Att spela online eller mot vänner kommer nog vara det som är mest underhållande. Artificiella intelligenser i all ära, men inget slår en mänsklig motståndare som kan sitta bredvid dig i soffan och skrika när du vinner.


Spelet varierar dock upp sig lite med andra spellägen och tilltag. Du kan delta i lagbaserade matcher, försöka kasta din motståndare i en basketring eller bara se hur länge du klarar dig mot hundra stycken fiender som hoppar på dig i omgångar. Detta är några av de få variationerna som spelet leker runt med. 


Det skulle varit intressant att se hur dessa matcher kunde utvecklas mer från deras standardläge, men jag är samtidigt tacksam över det som finns. Det kan även visa på att möjligheter finns och det kanske är något jag får se i framtiden.Variationen ligger däremot framför allt mest i karaktärernas design och hur vapnen är gjorda. 


I övrigt,så finns här ett roligt spel, som tyvärr är lite tunt. Olika typer av matcher finns, men det känns mer som lätta tillägg än riktig variation. Det finns ett tacksamt antal kämpar att välja mellan, men jag känner på samma gång att det inte skulle ha skadat med några till.


Arms är ett trevligt spel och kan ge dig många roliga stunder med vänner eller online. I skrivande stund finns nu spelet tillgängligt på Nintendo's butik för 529 kronor. Det är snäppet lite för dyrt, enligt mig, för det som vi faktiskt får. Jag vill dock säga att även om spelet är tunt, så vilar det på en väldigt stark grund där fler saker har möjlighet att uppgraderas och uppdateras. Det finns en riktigt bra potential till möjligheter här.

7

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Joel Karlsson

Publicerat 28 juni 2017

Innehållet är lite tunt, men Arms är ett spel som kan ge dig roliga timmar och har en potential att växa till sig.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Arms

Läsarnas spelbetyg

-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 0

Arms

Lanseringsdatum: 16 juni 2017

Enhet: Nintendo Switch

Genre: Action, Beat em up

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

Betyg: 7/10Läs recensionen »

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender