Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 11 maj 2017

Persona 5

Recension - Persona 5

Anders har spenderat de senaste veckorna i ett stiliserat Tokyo tillsammans med ett gäng rebelliska skolungdomar. Lever det upp till de höga förväntningarna och hajpen?

Persona 5 är ett spel som handlar om att planera sin vardag på bästa sätt, men till skillnad från ditt alldagliga liv måste skolungdomarna i huvudrollerna bekämpa demoner i stora labyrinter skapade ur illvilliga människors undermedvetna mellan läxorna och fritiden. 

Premissen kretsar kring en namnlös gymnasieelev som flyttas till en skola i Tokyo, på grund av att han blivit felaktigt anklagad för misshandel. Tidigt hamnar han i en övernaturlig värld, kallad "The Metaverse", en plats där han kan kanalisera sitt inre jag i form av en "Persona" för att bekämpa dess hotfulla invånare. 

Tillsammans med ett gäng andra ungdomar och en talande katt formar han "The Phantom Thieves", vars mål är att skippa rättvisa genom att på Inception-manér gå in i onda personers medvetande och få dem att ändra sina mörka tankar. 

Det låter kanske fullkomligt vansinnigt, vilket det är, men på något sätt fungerar det och lyckas ställa intressanta filosofiska frågor som de flesta kan relatera till på. 


Köper du den knasiga premissen och animéestetiken får du snabbt veta att spelet vågar ta upp tabubelagda ämnen samtidigt som det målar upp ett vardagsliv som många nog kan känna igen sig i. 

Har du spelat föregångarna känner du igen dig, men för dig som är nykomling till serien skulle jag kunna beskriva det som en "visual novel" med turordningsbaserade strider. Efter skolan kan du till exempel välja att plugga för att bli smartare, titta på en spännande biofilm eller utforska "The Metaverse". 

Utmaningen ligger i att balansera din lediga tid på bästa sätt, då du måste klara varje "kapitel" innan ett visst datum. Problemet är att spelet kan vara oerhört styrt många gånger, så att du ändå inte får utrymme att planera dina dagar på egen hand. 

Antingen kommer det förutbestämda sekvenser som slösar bort dagen eller så orkar inte din karaktär göra något produktivt efter att ha spenderat eftermiddagen i "The Metaverse". För att vara ett spel som kretsar kring val och att göra det bästa av sin tillgängliga tid, kan det bli väldigt inrutat ibland. 

På ett sätt är det lite som det verkliga livet. Dagarna består av ett begränsat antal timmar och det är upp till dig att ta vara på tiden på bästa sätt. 


Persona 5 tar som sagt upp en del allvarliga ämnen, som sexuella trakasserier, försäljning av droger och maktmissbruk. Många gånger lyckas spelet måla upp en mörk bild av samhället som tar de här problemen på allvar, men andra gånger känns det som att det är helt andra manusförfattare som ligger bakom andra delar av berättelsen. 

Just de sexuella trakasserierna är ett tveeggat svärd i det här fallet. I början av spelet får vi stifta bekantskap med skolans maktmissbrukande idrottslärare, som inte bara misshandlar sina elever utan utnyttjar även några sexuellt. Ämnet är mörkt men hanteras lysande här. 

Under resten av spelet känns det dock precis lika sexistiskt och japanskt som många andra animéinspirerade titlar och det är nästan som att utvecklarna glömt hur väl de hanterat ämnet innan. 

Mer eller mindre alla relationer du kan bygga med de kvinnliga karaktärerna är av sexuell karaktär, katten Morgana kommenterar Anns bröst konstant och Ryuji får plötsligt en idé att grabbarna ska beställa hem ett suspekt hembiträde från ingenstans. 

Ann Takamari, är inte bara klädd för att tilltala den manliga heterosexuella publiken, utan hennes utseende är ständigt ett samtalsämne hos de övriga karaktärerna. 


Persona 5 är ett spel som dryper av stil med sina väldesignade menyer som är en fröjd att titta på, de fina karaktärsporträtten och den stämningshöjande musiken. På många sätt har det verkligen hänt mycket sedan Persona 4. 

Där var palatsen slumpgenererade och inte särskilt spännande, men här har de gjort dem mer linjära och mer underhållande att utforska. Striderna är fortfarande klassiskt turordningsbaserade, men en aning snabbare och mer strömlinjeformade än tidigare. 

Utvecklarna har helt enkelt lagt in många funktioner som gör att spelet är smidigare än föregångarna, men på andra plan har tiden stått still. 

Striderna är roliga och simpla, men de går fortfarande främst ut på att du ska hitta fiendens svaghet och helt enkelt pumpa på med rätt attack tills de dör. 


Det är inget fel på detaljrikedomen hos omgivningarna och själva karaktärsdesignen, men rent grafiskt är det mesta ganska stelt på något vis. Under dialogerna ser karaktärsmodellerna en aning livlösa ut och rör sig ryckigt och det känns lite segt att röra sig i palatsen. Ibland fungerar verkligen spelversionerna av de animerade karaktärerna, andra gånger mindre bra. Det är så klart ett långt spel med enormt mycket dialog, men lite mer finslipning på grafiken utöver menyerna hade varit välkommet. 

Trots problemen jag nämner är Persona 5 ett fantastiskt spel som du absolut kommer uppskatta om du gillade föregångarna, men även om det skett framsteg från tidigare delar i serien finns många problem fortfarande kvar. De långa dialogerna är en del av storheten i Persona-serien, men ibland kan de pågå alldeles för länge och karaktärerna maler ofta på om samma sak om och om igen. 

Det är ett spel som jag verkligen gillar och som jag utan problem kan spendera flera timmar i sträck framför, men det är inte ett problemfritt spel. På många sätt är det mer av det som jag och många älskade i Persona 4, fast med en annan premiss och några justeringar i spelmekaniken. 

8

Grafik:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Innehåll:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Av Anders Eklöf

Publicerat 11 maj 2017

Atlus levererar ett riktigt gedigt Persona-spel även den här gången, men inte utan brister och en känsla av att vi sett det här förut (så länge du har spelat föregångarna). Har du tid och ork att ta dig igenom ett 90 timmar långt spel väntar en trevlig resa, även om den kanske är lite utdragen.

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Persona 5

Läsarnas spelbetyg

9

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 1

Persona 5

Lanseringsdatum: 4 april 2017

Enhet: Playstation 4, PS3

Genre: Rollspel

Utvecklare: Altus Co., Ltd., Atlus Co., Ltd., P Studio

Utgivare: Atlus

Betyg: 8/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 16 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender