Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 9 november 2014

Bloodborne

Anders nördar loss på Comic Con Gamex 2014

Anders spenderade hela förra helgen bland skicklig cosplayers, nördprylar och spel på Kistamässan under Comic Con Gamex. Läs vidare för att höra hans intryck.

I helgen var det nördmässa i Kista och Anders var där hela helgen för att träffa likasinnade, frossa i merchandise och spela ett och annat spel.

När det först dök upp information om att vårt land skulle berikas med det stora internationella eventet Comic Con blev jag exalterad på många vis. Jag har länge längtat efter ett större evenemang som kombinerar de olika nördiga genrer jag gillar som serier, film, japansk populärkultur och så klart spel. När det sedan visade sig att det skulle heta "Comic Con Gamex" blev förväntningarna en aning svalare.

Förra årets Gamex på Kistamässan var helt enkelt inte särskilt intressant. Då hette mässan CDON Expo/Gamex och var i majoriteten fylld av återförsäljare av headsets, gamingmöss och liknande. Visserligen var det första gången vi svenskar kunde testa Playstation 4 och Xbox One, men i övrigt hade vi inte mycket att hämta.

Mina förväntningar av Comic Con Gamex var alltså att det skulle bli spelmässan fast med lite extra annat smått och gått runt om. Istället tjänade de på att kombinera de två.

En mässa som är svår att greppa i första taget

När jag kom på in på mässgolvet på fredagsförmiddagen var min allra första tanke: "vad sjutton ska jag göra nu då?!" Runt om mig var jag omgiven av fantastisk cosplay, ljudande spelmontrar, all merchandise du kan tänka dig och ett hav av männniskor. Ska jag erkänna så har jag inte mycket minne av fredagen, eftersom den dagen mest bestod av att supa in stämningen. Jag gick runt där i min Doctor Who-cosplay och visste knappt vart jag skulle ta vägen.


Nästan som spelfåtöljen hemma, fast aningen mjukare


På lördagen var det lättare att ta in alla intryck (trots den hårda kvällen på den officiella efterfesten på Göta Källare kvällen innan). I den saliga blandningen av en Ghostbusters-bil på ena sidan av ditt synfält och en poserande karaktär från League of Legends framför en replica av Batmobilen, inser jag att mässan har tjänat på att släppa in mer än bara spel.


På Gamex fanns det inte mycket mer att hitta än några spel att testa och relaterade produkter att köpa, medan Comic Con Gamex är en ändå stor fest för nördar. Cosplayen är mycket mer närvarande, spelen blandas med paneler om tv-serier och film och det finns något att hämta för alla med ett nördintresse. Det ska bli spännande att se vad mässan har att erbjuda i framtiden när de har gått in skorna lite mer.


Långa köer till fem minuters spelande

När det gäller spel på Comic Con Gamex liknar det den föregående mässan väldigt mycket. Playstation, Microsoft, Ubisoft, Bandai Namco och Electronic Arts var på plats precis som vanligt och hade med sig de kommande spelen att testa. Det var egentligen inte förrän på den sista dagen då det var mindre folk på plats som jag lyckades testa en drös med spel. När man är "press" får du oftast komma före i kön för att spela, så är du inte det finns det risk att du kommer köa största delen av dagen om du ska spela allt du vill. Mår illa av tanken hur det måste vara på större event som Electronic Entertainment Expo.

Det första jag testade var Assassins Creed: Unity till Xbox One. Min relation till serien har varit snårig då jag bara har spelat det första, andra samt fyran. Det är dock lätt att säga att det inte verkar som att Unity kommer med mycket nytt även fast det är till den nya generationen konsoler. Du klättrar på byggnader, gömmer dig i folkmassor och lönnmördar speciella personer. Demoversionen som fanns på plats kändes även gammal och bilduppdateringen hade inget att komma med.

Bild från Assassins Creed Unity


Sedan blev det en mycket pinsam session med den spirituella Dark Souls-uppföljaren Bloodborne. I Playstations monter fick man glatt köa precis som alla andra, vilket resulterade i att jag köade i nästan en timme och fick spela i cirka 2-3 minuter. Spelet liknar sina föregångare väldigt mycket, förutom att kontrollen skiljer sig en del. Vid min första konfrontation fick jag storstryk och lämnade striden med en tiondels liv kvar. Jag gick vidare, ramlade ner för en ravin och dog. Där fick jag tacka för mig. Trots detta pinsamma missöde är Bloodbourne ändå ett spel som jag längtar oerhört efter.

Två-tre minuters spelade efter en och halvtimmes köande. 


Jag lyckades även testa en tidig demoversionen av Far Cry 4 till Playstation 4. Vad jag menar med "tidig" är att den troligtvis kommer från E3 och inte representerar vad den slutgiltiga produkten kommer bli. PR-killen jag snackade med berättade till och med att utvecklarna menade att det inte var en representativ version. Varför då visa den, kan jag undra? Lagg, buggar och en rörig sekvens som inte var rolig att spela utan kontext. Tyvärr.

Till sist fick jag testa Dragon Age: Inquisition på Xbox One. Min erfarenhet med serien är väldigt kortvarig då jag enbart har spelat några timmar i det första spelet, men det här var absolut intressant ändå. Även om den här demon var kantad med buggar precis som de andra (som till exempel utebliven dialog och texturfel), så kan det bli ett trevligt fantasyrollspel signerat Bioware. Kanske dags att spela igenom Dragon Age: Origins och Dragon Age II?

Cosplay, Hideo Baba och Breaking Bad

Som sagt så var en av huvudattraktionerna för årets mässa all coslay. Förutom att mässgolvet var fyllt av skickligt gjorda dräkter varje dag så var det kval till World Cosplay Summit i Japan. Första gången för Sverige dessutom. Väldigt kul att se! Även om jag inte är någon skicklig cosplayskapare själv, så älskar jag att se alla dessa engagerade människor i sina häftiga kostymer. Henrik Pilerud(som vi intervjuade på Retrogathering förra året) gick runt i sin helt otroliga Xenomorph-dräkt från filmen Alien. Den kan för tusan skicka ut den extra munnen! 


Förutom cosplay var jag och min kollega Christoffer Heijerdahl på en visning av spelet Tales of Zestiria, presenterat av Hideo Baba, producenten bakom serien. Även om det kommande spelet inte ser särskilt spännande ut så var det kul att få se en presentation live på det här sättet. Kändes lite som jag kan tänka mig att E3 är. Producenten bakom spelet Dragon Ball: Xenoverse var även där och snackade om det. Eftersom det kommer ett spel i serien mer eller mindre varje år var det svårt att bli exalterad, men det var otroligt kul att se att det finns så pass många nya fans av serien. 


En av de bästa händelserna under Comic Con var panelen med Breaking Bad-skådespelaren RJ Mitte (Walter "Flynn" White JR i serien). Otroligt inspirerande att se en person med funktionshinder berätta om sin erfarenhet från serien. På ett sätt är det lite tråkigt att vi inte fick Bryan Cranston eller Aaron Paul från serien, men det är alltid något. En rolig detalj var att jag vann en signering från Daniel Radcliffe genom att twittra de otroligt generiska orden "RJ Mitte is such an inspirational person" under panelen.


En färgstark skådespelare i svartvitt


Sammanfattning

Comic Con Gamex 2014 var helt enkelt ett riktigt roligt evenemang fyllt med möten av vänner (Pixelpaj-folket, Christoffer som jag aldrig träffat tidigare och andra saknade individer), fantastisk cosplay och roliga tillställningar. 

Det märks tydligt att det fortfarande är Gamex eftersom spelmontrarna tar upp en stor del av platsen och gästerna är inte enormt spännande, men vi får hoppas på att det växer sig större nästa år. Jag tycker det är lite underligt att man inte hör mer om The Scandinavian Sci-Fi,Game and Film Convention som brukar vara i Göteborg, Malmö eller Stockholm varje år. Dit kommer det ofta stora populärkulturella ansikten som skådespelare från Star Wars, klassiska skräckfilmer eller liknande. Jag har själv aldrig varit där, men det känns som att Comic Con Gamex har en del att lära från dem. 

Även om det finns saker att förbättra så längtar jag verkligen till nästa år! 

Hur tyckte du att Comic Con Gamex var?

Av Anders Eklöf

Publicerat 9 november 2014

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Bloodborne

Läsarnas spelbetyg

6

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 3

Bloodborne

Lanseringsdatum: 25 mars 2015

Enhet: Playstation 4

Genre: Action, RPG, Äventyr

Utvecklare: From software

Utgivare: Nordisk Film

Antal spelare: 1

Betyg: 9/10Läs recensionen »

Spelets rekommenderade ålder är 16 år och uppåt.
Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender