Feedback

Av Anders Eklöf

Publicerat 10 oktober 2014

Spelnyheterna på Retrogathering 2014

Anders var i Västerås förra helgen och frossade i gamla tv-spel.

I helgen var det Retrogathering i Västerås, en retrospelsmässa som anordnades av några entusiaster för första gången år 2006. Jag har själv varit där de två föregående åren och det känns som att jag kommer åka dit även nästa. Det finns något magiskt med att kunna gå runt och rota bland massa dåligt sorterade lådor fulla med NES-, Super Nintendo- och Playstation-spel i jakt på någon gammal klenod från barndomen eller något man tidigare missat.


En riktigt skön lirare som vi träffade var instagram-användaren "pappasparlor" eller Pappas Pärlor som det syftar på, som sysslar väldigt mycket med pärlplattor föreställande gamla NES- och SNES-figurer. Till försäljning hade han bland annat massor med stående figurer från de gamla Mega Man-spelen, Pirahna Plants i krukor och inramade små Space Invaders-aliens.


Förutom möjligheten att fynda spel så finns det också ett helt rum dedikerat till gamla konsoler som du får pröva. Allt ifrån de riktigt gamla som Vectrex, Commodore 64 eller Atari 2600, men också nyare maskiner som Dreamcast och Playstation. Jag fick tillfälle att testa ett Vectrex-spel som hette Space Wars från 1982. Även om spelet inte gick ut på mycket mer än att glida runt och skjuta på skepp och meteoriter på den lilla vertikala skärmen, så fanns det något tilltalande i simpelheten och den extremt enkla grafiken. Får jag tillfälle att köpa en i framtiden kommer jag nog inte tveka.


Tillsammans med min vän Oscar(som har tagit alla foton) lyckades jag spela en klassisk hemversion av spelet Pong. En väldigt intressant detalj med det är att du kan justera hastigheten på bollen och storleken på brädet i realtid med hjälp av små knappar på maskinen. Otroligt charmigt!

Det fanns även en del "cosplay" på plats som till exempel den otroligt skicklige Henrik Pilerud, eller Pilerud's Cosplay som han kallar sig på Facebook(läs vår intervju med honom från förra året här). I år sprang han runt i sin prisbelönta Xenomorph-dräkt från filmen Alien med tillhörande ägg och allt, tillsammans med sin flickvän "Arty Anna"(facebooksida) som var utklädd till Ripley från samma film. Jag sysslar själv en del med cosplay så det är alltid kul att se så duktiga människor i Sverige.


Vi stannade några timmar men vi hann ändå inte gå på några föreläsningar eller liknande, utan det blev mest en vistelse med fokus på att fynda spel. Själv lyckades jag köpa några riktigt billiga PSP-spel som Gitaroo Man Lives!, LocoRoco 1 och 2 samt Ratchet and Clank: Size Matters. Vill du ha en bra bärbar maskin där de bra spelen är många men inte särskilt dyra ännu kan jag verkligen rekomendera en Playstation Portable.

Det blev även Goldeneye och Jet Gemini Force till Nintendo 64. Rare brukade kunna göra bra spel så förhoppningsvis var det två kap! Det bästa köpet blev ändå Monkey Island 2: LeChuck's Revenge komplett i box till Macintosh för 50 :-. Jag kommer aldrig spela det, men det är otroligt fint i hyllan.

Precis som förra året och det där innan är jag väldigt nöjd med vistelsen, men som vanligt är det en väldigt liten lokal där du får trängas och svettas för att komma fram till försäljningsborden. Det är synd att de inte väljer någon större lokal, med tanke på att mässan växer för varje och och likaså intresset för retrospel. Dessutom kan det vara svårt att hitta de riktigt bra fynden eftersom många kör på vansinniga överpriser. Super Metroid och Mega Man X-spelen må vara otroligt bra, men är de verkligen värda 900-1500 :-?

Det känns lite som att hypen för retrospel har vuxit sig till något större än vad det är, vilket gör att färre får möjlighet att ta del av de gamla klassikerna på grund av de dyra priserna och svårtillgängligheten. Det ska bli spännande att se om dagens spel kommer få samma samlarvärde om sisådär 20-30 år i framtiden.

Var du på plats på Retrogathering? Vad tyckte du om mässan?
Fotograf: Oscar Modin

Av Anders Eklöf

Publicerat 10 oktober 2014

Bli först med att kommentera


Skicka

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender