Feedback

Av Alexander Lindhe

Publicerat 9 oktober 2013

Warhammer 40K Dawn of War

Cosplay på hög nivå

Bland mässborden med gamla spel och konsoler på Retrogathering delas folkhavet av en man i gigantisk rymdrustning.

Det är kvavt i den stora lokalen. Förväntansfulla människor i alla åldrar rör sig sakta mellan försäljarnas bord. Det är trångt --  på gränsen till klaustrofobiskt. För att förflytta sig gäller det att antingen ha vassa armbågar.


Plötsligt är det som att sorlet inne i Växthuset i Västerås tonas ut och försvinner. Ett annat ljud tar över. Tunga fotsteg ackompanjerat av metalliska robotljud. Ett vapen laddas om, och genom en av de stora dubbeldörrarna kliver en gigantisk röd krigare. Mynningen på den jättelika pistolen sveper över folkmassan. Ingen säger något.

Stämningen går från 0 till 100 på en halv sekund. Kamerablixtar smäller av från alla håll. Superlativen haglar. Krigaren byter pose.

Det är en Blood Angels' Space Marine från figurspelet Warhammer 40 000. Personen under hjälmen heter Henrik Pilerud.


-- Dräkten har jag byggt själv, och jag är här på Retrogathering för att sprida lite glädje med den, säger han.

Och han sprider verkligen glädje. Alla vill ha en bild med honom, och många ställer frågor om hur han gått till väga och var ljuden kommer ifrån.

-- Jag har lagt över 400 timmar på den. Det sitter högtalare och rörelsekänslig mekanik i den, som känner av hur jag rör mig och spelar upp ljud.

Henrik Pilerud demonstrerar genom att lyfta och sätta ner fötterna igen. Från dräkten hörs de tunga fotstegen som tidigare fick mässbesökarna att tystna. Han berättar att trots att allt är tillverkat av skumplast väger rustningen ungefär 25 kilogram.


-- Och på grund av materialet är den ju rätt välisolerad. Det tar mig också ungefär tio minuter att ta av eller på den, så det är inget jag bara hoppar i och ur heller.

Men Henrik Pilerud har andra dräkter också. Mestadels är det Star Wars-cosplay som gäller. Då är han Stormtrooper och tillhör 501st Legion, som är en välgörenhetsorganisation.


Vill du veta mer om Henrik Pileruds cosplay, och hur han gick till väga när han byggde sin Space Marine-dränkt? Kolla in hans facebook-sida.


Foto: Anders Eklöf och Alexander Lindhe

Av Alexander Lindhe

Publicerat 9 oktober 2013

Bli först med att kommentera


Skicka

Senaste nyheterna om Warhammer 40K Dawn of War

Läsarnas spelbetyg

10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Antal röster: 1

Warhammer 40K Dawn of War

Enhet: PC

Läs mer

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender