Feedback

Nicolas Lewentorp

Bor: Göteborg

Konsoler: Arcade, Commodore 64, Facebook, iPad, iPhone, Microsoft Xbox, Nintendo 64, Nintendo 8-bit, Nintendo Entertainment System (NES), Nintendo GameCube, Nintendo Wii, PC, Super Nintendo (SNES), Windows, Xbox360

Senaste recension: The Journey Down : Chapter 2

Min första konsol: Konsoll och konsoll, men Commodore 64! Annars var det Nintendo 64.

Bästa spel: Final Fantasy VII

Spelar just nu:


Från Commodore 64 till Xbox 360. Det skiljer några år och några miljoner kb. Men intresset för spel är oförändrat.
  När Nicolas inte demolerar Xbox-kontrollen framför spel som Skyrim, rattar runt som en biltjuv i Need For Speed, eller massakrerar tangentbordet på PC'n framför Batman eller Sleeping Dogs, gör han musik eller lyssnar på musik. Gärna tillsammans med vänner och ett glas Periquita eller en kall IPA. Det kan hända att det blir en och annan fotbollsmatch och då är det oftast Man Utd. det gäller.
  Spelintresset är brett och på samma sätt som det ena gången kan vara spännande med en bra och välskriven story, så kan det vara skönt att bara helt hjärnslött mangla några zombies utan någon som helst eftertanke. Eller varför inte sparka på en boll i några timmar.
  När det kommer till analys och kritik av spel har ljudet och musiken ett stort fokus. Mycket p.g.a. det enorma musik- och ljudintresset i största allmänhet.

Nämnde jag arkadspelet Asteroids (1979) som står i min musikstudio?


Mina senaste bloggar

Av Nicolas Lewentorp

Publicerat 6 juni 2013

Damsel in Distress: Part 2 - Tropes vs Women in Video Games

Viktigt och skrämmande om utvecklingen av storyberättandet och porträtteringen av kvinnor i spel

Som speltokig betar en ju av ett och annat spel, och för varje upplevelse vill en ju att nästa ska bli ännu bättre. Ta en till ännu högre höjder och utmana ens sinnen. Det blir svårare och svårare måste jag medge. Visst, grafiken blir bättre, ljud och musik mer intensifierat och atmosfärhöjande. Storyberättandet blir mer komplext och uppslukande och karaktärerna blir... fortsatt stereotypa?!

Som man är jag uppenbarligen urtypen för en speltokig person. Jag föddes visst med en kontroll i min hand och nåde den som tar den ifrån mig.  Och häri ligger en stor del av problemet. Samhället som det ser ut i dag, byggt på Patriarkatet med tillhörande strukturer och "regler" om hur man ska vara och bete sig slår hårt mot oss alla, hen, man och kvinna. Är du kvinna och spelar dataspel, får du mer än oftast glatt hålla tillgodo med att se dig porträtterad som objekt och/eller passiv. Och självklart någon som måste räddas.

Kvinnan ses fortfarande, trots att årtalet visar 2013, oftast som en spröd liten varelse som måste räddas i var och varannan situation. Hon klarar knappt att handla en flaska vin, än mindre driva ett företag. Men hon ska fortfarande, i mångas ögon, ta hand om hemmet och barnen. Mannen, ska beskydda kvinnan, dricka ren sprit på helgen och jobba 100 timmar i veckan, allt för att visa att han minsann kan sätta alla andra på plats och vara en riktig karlakarl. Mannen och Kvinnan med 2,5 barn är "Kärnfamiljen". Alla andra som på något sätt vågar ställa sig utanför dessa normer får stora problem i dagens samhälle. Jag anser att pressen på en människa i dagens samhälle har blivit ouppnåelig på många sätt och det uttrycker sig i många former; våld i hemmet är en av de allvarligaste. Det grundsamhälle som byggts upp sedan sagan om Adam och Eva ger självklart avspegling i konst av alla dess former och varför skulle då dataspel vara undantaget. Det som Anita Sarkeesian tar upp i del två av sin serie Damsel in Distress - Tropes vs Women är en av de viktigaste delarna i denna avspegling.

Jag ber bara de som anser seriens poänger som hot och ogrundade teser, att de kanske borde ta sig lite tid att titta sig omkring och rannsaka sig själv och sin omgivning. Du försöker ibland skydda ideer som någon annan skapat för sin egen vinnings skull. Du är inte helt skyldig till det du försöker skydda. Du har möjlighet att skapa en bättre plats, där jämlikhet inte är ett skällsord och din flickvän även kan vara din vän, kollega och chef.

Klicka här för att kommentera

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender