Feedback

Anders Eklöf

Ålder: 29

Bor: Gävle

Konsoler: Nintendo 64, Nintendo 8-bit, Nintendo DS, Nintendo Wii, PS3, PSP, Sony Playstation, Sony Playstation 2, Super Nintendo (SNES), Xbox360

Senaste recension: Spyro Reignited Trilogy

Min första konsol: Gameboy Pocket

Bästa spel: De långa timmarna med Final Fantasy IX när det först kom ut.

Sämsta spelupplevelse: Den horribla splitscreenen i Lego Lord of the Rings

Spelar just nu:


Anders är en passionerad tv-spelsälskare som är boende i Gävle sedan några år tillbaka. De spel som intresserar honom mest är de som lyckas engagera med en intressant handling tillsammans med spelglädje. 

På fritiden reser han gärna utomlands, spenderar tid i soffan framför en trevlig tv-serie eller film och läser serier eller faktaböcker. 

Anders är en av redaktörerna på sajten. 

https://twitter.com/andersmeklof


Mina senaste bloggar

Av Anders Eklöf

Publicerat 9 november 2014

Bloodborne

Anders nördar loss på Comic Con Gamex 2014

Anders spenderade hela förra helgen bland skicklig cosplayers, nördprylar och spel på Kistamässan under Comic Con Gamex. Läs vidare för att höra hans intryck.

I helgen var det nördmässa i Kista och Anders var där hela helgen för att träffa likasinnade, frossa i merchandise och spela ett och annat spel.

När det först dök upp information om att vårt land skulle berikas med det stora internationella eventet Comic Con blev jag exalterad på många vis. Jag har länge längtat efter ett större evenemang som kombinerar de olika nördiga genrer jag gillar som serier, film, japansk populärkultur och så klart spel. När det sedan visade sig att det skulle heta "Comic Con Gamex" blev förväntningarna en aning svalare.

Förra årets Gamex på Kistamässan var helt enkelt inte särskilt intressant. Då hette mässan CDON Expo/Gamex och var i majoriteten fylld av återförsäljare av headsets, gamingmöss och liknande. Visserligen var det första gången vi svenskar kunde testa Playstation 4 och Xbox One, men i övrigt hade vi inte mycket att hämta.

Mina förväntningar av Comic Con Gamex var alltså att det skulle bli spelmässan fast med lite extra annat smått och gått runt om. Istället tjänade de på att kombinera de två.

En mässa som är svår att greppa i första taget

När jag kom på in på mässgolvet på fredagsförmiddagen var min allra första tanke: "vad sjutton ska jag göra nu då?!" Runt om mig var jag omgiven av fantastisk cosplay, ljudande spelmontrar, all merchandise du kan tänka dig och ett hav av männniskor. Ska jag erkänna så har jag inte mycket minne av fredagen, eftersom den dagen mest bestod av att supa in stämningen. Jag gick runt där i min Doctor Who-cosplay och visste knappt vart jag skulle ta vägen.


Nästan som spelfåtöljen hemma, fast aningen mjukare


På lördagen var det lättare att ta in alla intryck (trots den hårda kvällen på den officiella efterfesten på Göta Källare kvällen innan). I den saliga blandningen av en Ghostbusters-bil på ena sidan av ditt synfält och en poserande karaktär från League of Legends framför en replica av Batmobilen, inser jag att mässan har tjänat på att släppa in mer än bara spel.


På Gamex fanns det inte mycket mer att hitta än några spel att testa och relaterade produkter att köpa, medan Comic Con Gamex är en ändå stor fest för nördar. Cosplayen är mycket mer närvarande, spelen blandas med paneler om tv-serier och film och det finns något att hämta för alla med ett nördintresse. Det ska bli spännande att se vad mässan har att erbjuda i framtiden när de har gått in skorna lite mer.


Långa köer till fem minuters spelande

När det gäller spel på Comic Con Gamex liknar det den föregående mässan väldigt mycket. Playstation, Microsoft, Ubisoft, Bandai Namco och Electronic Arts var på plats precis som vanligt och hade med sig de kommande spelen att testa. Det var egentligen inte förrän på den sista dagen då det var mindre folk på plats som jag lyckades testa en drös med spel. När man är "press" får du oftast komma före i kön för att spela, så är du inte det finns det risk att du kommer köa största delen av dagen om du ska spela allt du vill. Mår illa av tanken hur det måste vara på större event som Electronic Entertainment Expo.

Det första jag testade var Assassins Creed: Unity till Xbox One. Min relation till serien har varit snårig då jag bara har spelat det första, andra samt fyran. Det är dock lätt att säga att det inte verkar som att Unity kommer med mycket nytt även fast det är till den nya generationen konsoler. Du klättrar på byggnader, gömmer dig i folkmassor och lönnmördar speciella personer. Demoversionen som fanns på plats kändes även gammal och bilduppdateringen hade inget att komma med.

Bild från Assassins Creed Unity


Sedan blev det en mycket pinsam session med den spirituella Dark Souls-uppföljaren Bloodborne. I Playstations monter fick man glatt köa precis som alla andra, vilket resulterade i att jag köade i nästan en timme och fick spela i cirka 2-3 minuter. Spelet liknar sina föregångare väldigt mycket, förutom att kontrollen skiljer sig en del. Vid min första konfrontation fick jag storstryk och lämnade striden med en tiondels liv kvar. Jag gick vidare, ramlade ner för en ravin och dog. Där fick jag tacka för mig. Trots detta pinsamma missöde är Bloodbourne ändå ett spel som jag längtar oerhört efter.

Två-tre minuters spelade efter en och halvtimmes köande. 


Jag lyckades även testa en tidig demoversionen av Far Cry 4 till Playstation 4. Vad jag menar med "tidig" är att den troligtvis kommer från E3 och inte representerar vad den slutgiltiga produkten kommer bli. PR-killen jag snackade med berättade till och med att utvecklarna menade att det inte var en representativ version. Varför då visa den, kan jag undra? Lagg, buggar och en rörig sekvens som inte var rolig att spela utan kontext. Tyvärr.

Till sist fick jag testa Dragon Age: Inquisition på Xbox One. Min erfarenhet med serien är väldigt kortvarig då jag enbart har spelat några timmar i det första spelet, men det här var absolut intressant ändå. Även om den här demon var kantad med buggar precis som de andra (som till exempel utebliven dialog och texturfel), så kan det bli ett trevligt fantasyrollspel signerat Bioware. Kanske dags att spela igenom Dragon Age: Origins och Dragon Age II?

Cosplay, Hideo Baba och Breaking Bad

Som sagt så var en av huvudattraktionerna för årets mässa all coslay. Förutom att mässgolvet var fyllt av skickligt gjorda dräkter varje dag så var det kval till World Cosplay Summit i Japan. Första gången för Sverige dessutom. Väldigt kul att se! Även om jag inte är någon skicklig cosplayskapare själv, så älskar jag att se alla dessa engagerade människor i sina häftiga kostymer. Henrik Pilerud(som vi intervjuade på Retrogathering förra året) gick runt i sin helt otroliga Xenomorph-dräkt från filmen Alien. Den kan för tusan skicka ut den extra munnen! 


Förutom cosplay var jag och min kollega Christoffer Heijerdahl på en visning av spelet Tales of Zestiria, presenterat av Hideo Baba, producenten bakom serien. Även om det kommande spelet inte ser särskilt spännande ut så var det kul att få se en presentation live på det här sättet. Kändes lite som jag kan tänka mig att E3 är. Producenten bakom spelet Dragon Ball: Xenoverse var även där och snackade om det. Eftersom det kommer ett spel i serien mer eller mindre varje år var det svårt att bli exalterad, men det var otroligt kul att se att det finns så pass många nya fans av serien. 


En av de bästa händelserna under Comic Con var panelen med Breaking Bad-skådespelaren RJ Mitte (Walter "Flynn" White JR i serien). Otroligt inspirerande att se en person med funktionshinder berätta om sin erfarenhet från serien. På ett sätt är det lite tråkigt att vi inte fick Bryan Cranston eller Aaron Paul från serien, men det är alltid något. En rolig detalj var att jag vann en signering från Daniel Radcliffe genom att twittra de otroligt generiska orden "RJ Mitte is such an inspirational person" under panelen.


En färgstark skådespelare i svartvitt


Sammanfattning

Comic Con Gamex 2014 var helt enkelt ett riktigt roligt evenemang fyllt med möten av vänner (Pixelpaj-folket, Christoffer som jag aldrig träffat tidigare och andra saknade individer), fantastisk cosplay och roliga tillställningar. 

Det märks tydligt att det fortfarande är Gamex eftersom spelmontrarna tar upp en stor del av platsen och gästerna är inte enormt spännande, men vi får hoppas på att det växer sig större nästa år. Jag tycker det är lite underligt att man inte hör mer om The Scandinavian Sci-Fi,Game and Film Convention som brukar vara i Göteborg, Malmö eller Stockholm varje år. Dit kommer det ofta stora populärkulturella ansikten som skådespelare från Star Wars, klassiska skräckfilmer eller liknande. Jag har själv aldrig varit där, men det känns som att Comic Con Gamex har en del att lära från dem. 

Även om det finns saker att förbättra så längtar jag verkligen till nästa år! 

Hur tyckte du att Comic Con Gamex var?
Klicka här för att kommentera

Av Anders Eklöf

Publicerat 10 oktober 2014

Spelnyheterna på Retrogathering 2014

Anders var i Västerås förra helgen och frossade i gamla tv-spel.

I helgen var det Retrogathering i Västerås, en retrospelsmässa som anordnades av några entusiaster för första gången år 2006. Jag har själv varit där de två föregående åren och det känns som att jag kommer åka dit även nästa. Det finns något magiskt med att kunna gå runt och rota bland massa dåligt sorterade lådor fulla med NES-, Super Nintendo- och Playstation-spel i jakt på någon gammal klenod från barndomen eller något man tidigare missat.


En riktigt skön lirare som vi träffade var instagram-användaren "pappasparlor" eller Pappas Pärlor som det syftar på, som sysslar väldigt mycket med pärlplattor föreställande gamla NES- och SNES-figurer. Till försäljning hade han bland annat massor med stående figurer från de gamla Mega Man-spelen, Pirahna Plants i krukor och inramade små Space Invaders-aliens.


Förutom möjligheten att fynda spel så finns det också ett helt rum dedikerat till gamla konsoler som du får pröva. Allt ifrån de riktigt gamla som Vectrex, Commodore 64 eller Atari 2600, men också nyare maskiner som Dreamcast och Playstation. Jag fick tillfälle att testa ett Vectrex-spel som hette Space Wars från 1982. Även om spelet inte gick ut på mycket mer än att glida runt och skjuta på skepp och meteoriter på den lilla vertikala skärmen, så fanns det något tilltalande i simpelheten och den extremt enkla grafiken. Får jag tillfälle att köpa en i framtiden kommer jag nog inte tveka.


Tillsammans med min vän Oscar(som har tagit alla foton) lyckades jag spela en klassisk hemversion av spelet Pong. En väldigt intressant detalj med det är att du kan justera hastigheten på bollen och storleken på brädet i realtid med hjälp av små knappar på maskinen. Otroligt charmigt!

Det fanns även en del "cosplay" på plats som till exempel den otroligt skicklige Henrik Pilerud, eller Pilerud's Cosplay som han kallar sig på Facebook(läs vår intervju med honom från förra året här). I år sprang han runt i sin prisbelönta Xenomorph-dräkt från filmen Alien med tillhörande ägg och allt, tillsammans med sin flickvän "Arty Anna"(facebooksida) som var utklädd till Ripley från samma film. Jag sysslar själv en del med cosplay så det är alltid kul att se så duktiga människor i Sverige.


Vi stannade några timmar men vi hann ändå inte gå på några föreläsningar eller liknande, utan det blev mest en vistelse med fokus på att fynda spel. Själv lyckades jag köpa några riktigt billiga PSP-spel som Gitaroo Man Lives!, LocoRoco 1 och 2 samt Ratchet and Clank: Size Matters. Vill du ha en bra bärbar maskin där de bra spelen är många men inte särskilt dyra ännu kan jag verkligen rekomendera en Playstation Portable.

Det blev även Goldeneye och Jet Gemini Force till Nintendo 64. Rare brukade kunna göra bra spel så förhoppningsvis var det två kap! Det bästa köpet blev ändå Monkey Island 2: LeChuck's Revenge komplett i box till Macintosh för 50 :-. Jag kommer aldrig spela det, men det är otroligt fint i hyllan.

Precis som förra året och det där innan är jag väldigt nöjd med vistelsen, men som vanligt är det en väldigt liten lokal där du får trängas och svettas för att komma fram till försäljningsborden. Det är synd att de inte väljer någon större lokal, med tanke på att mässan växer för varje och och likaså intresset för retrospel. Dessutom kan det vara svårt att hitta de riktigt bra fynden eftersom många kör på vansinniga överpriser. Super Metroid och Mega Man X-spelen må vara otroligt bra, men är de verkligen värda 900-1500 :-?

Det känns lite som att hypen för retrospel har vuxit sig till något större än vad det är, vilket gör att färre får möjlighet att ta del av de gamla klassikerna på grund av de dyra priserna och svårtillgängligheten. Det ska bli spännande att se om dagens spel kommer få samma samlarvärde om sisådär 20-30 år i framtiden.

Var du på plats på Retrogathering? Vad tyckte du om mässan?
Fotograf: Oscar Modin
Klicka här för att kommentera

Av Anders Eklöf

Publicerat 27 juni 2014

Destiny

Tankar om Destiny

Anders fick chansen att testa alphan av Bungies nya spel Destiny och delar med sig av några korta tankar.

Jag har egentligen aldrig riktigt fastnat för onlinespel tidigare. När Counter Strike var populärt en gång i tiden rörde jag det inte alls utan har bara spelat det på lunchrasterna på ett jobb för något år sedan. Jag spelade Team Fortress 2 när det kom, men tröttnade ganska fort. Jag har aldrig betalat för ett MMORPG utan har bara testat några trials och spelade World of Warcraft på privatserver i ungefär en månad innan jag tröttnade.

När Destiny avtäcktes var det något i mig som ganska direkt sa "det här vill jag spela", trots att jag sällan spelar kompetetiv multiplayer online. Kunde det ha att göra med att det är Bungie, skaparna av den grymma Halo-serien, som ligger bakom? Eller hade jag helt enkelt fått en fixidé utan några som helst rationella grunder? Jag visste bara att jag var intresserad av spelet.

Under årets E3 berättade Bungie på Sonys presskonferens att alla ägare av Playstation 4 skulle få chansen att spela en alpha-version av spelet under några dagar. Jag slog till och fick en alpha-nyckel. Under de två dagarna som jag hann spela det satt jag klistrad framför teven under flertalet timmar. Jag kan säga att jag är övertygad om att jag kommer införskaffa spelet när det dyker upp på butikshyllorna i september och betan kommer liras varm(trots Peter Dinklage inlevelselösa berättarröst, som redan har hunnit bli en "meme").

Det som imponerar mest på mig är variationen. I alfa-versionen fick vi möjlighet att testa enspelarkampanjen, en "instance"-liknande bana tillsammans med två andra spelare med svåra fiender och bossar, den öppna världen samt klassiska tävlingsinriktade "domination"-banor. Tanken att det här bara var en liten mumsbit av vad det färdiga spelet kommer bli gjorde mig exalterad. Framförallt så hade jag roligt!

Även om multiplayerbanorna hann bli uttjatade efter en stund, mycket på grund av att din karaktär bara gick upp till level 8, så var det där jag tillbringade min tid mest. Mina tankar hoppar direkt till de bästa stunderna med Halo-serien, men det har ändå mycket eget. En av de bästa funktionerna som triggar upp tempot ännu mer är att du med några få korta knapptryck kan frammana en Star Wars-doftande svävare för att ta dig fram snabbare. I just ett läge som domination är det en mycket trevlig detalj, som även fungerar som ett transportmedel i den öppna världen.

Något som oroar mig är den öppna världen. I alfan kändes områdena ganska tomma, om man bortser från de urballa fienderna som världen kantas med och sidouppdragen som fanns är i de simplaste lagen. Döda fem fiender och samla ett visst föremål, hitta till en viss plats eller döda en svårare motståndare. På ett sätt var det härligt att knata runt och utforska, men det kunde bli en aning tjatigt efter den tjugonde likadana fienden som mötte min väg. Förhoppningsvis kan Bungie övertyga med betan.

Så, det ska bli otroligt kul att få ta del av betan av Destiny nu i juli och jag hoppas att många av er läsare också tar er chansen att testa det här spelet som har potential att bli en av de bästa onlineupplevelserna någonsin.

Fick du chansen att testa alphan av Destiny? Vad tyckte du? Kommer du skaffa spelet när det släpps?

Klicka här för att kommentera

Av Anders Eklöf

Publicerat 3 maj 2014

Final Fantasy X / X-2 HD Remaster

Vad spelar du i helgen?

Dags för helg igen! Dags för spel!

I helgen är det Retrospelsmässan i Göteborg, men eftersom det är över femtio mil från Gävle där jag bor samt att jag är dålig på att planera så har jag tid att stanna hemma och spela tv-spel istället(jag kan ju låtsas att jag inte är avundsjuk på de övriga redaktionsmedlemmarna).

Läs texter av oss från Retrospelsmässan här.


För min del blir det att spela klart Final Fantasy X HD som jag fastnat riktigt rejält för. Jag tycker att det är mycket bättre idag än vad jag tyckte för tio år sedan. Att det ser enormt trevligt ut i HD gör inte saken sämre. Läs min recension av spelet här.

Vad ska du spela i helgen?
Klicka här för att kommentera
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender