Feedback

Christoffer Borg


Vem är jag?
Liksom Stefan här på Spelnyheterna.se är jag en sportfåne och lite av en nörd som gärna grottar in mig i saker som för omvärlden är helt ointressant, som tex statistik.

Jag bor i Malmö tillsammans med min sambo och en 2 år gammal honkatt av rasen ragata. När jag inte jobbar som sökmotorkonsult spelar jag en hel del spel såsom NHL, Football Manager, Battlefield osv...

 Jag har tidigare arbetat som butiksbiträde/säljare/"hej kan jag hjälpa dig med något?" på Game i Löddeköpinge och har sålt spel till såväl Mark Levengood som Mikael Wahlbeck, komikern ni vet?!

Mitt absolut bästa spelminne är första kvällen med NHL 99. Jag spelade så mycket den kvällen att jag på natten drömde mardrömmar om det. Ja, att spela för mycket kan påverka dig. Då har vi det sagt.

Mitt sämsta spelköp någonsin är bundlingen med Logitech PS3-ratt och ett ex av Gran Turismo 5 för inte mindre än 1699:-. Ratten har jag använt en gång, nu står den hoppackad i garderoben, spelet vet jag inte vart de är.

Over'N'OutMina senaste bloggar

Av Christoffer Borg

Publicerat 20 november 2011

Tips på spelare till Football Manager 2012

Här listar jag de spelare som enligt mig är värda att köpa om du spelar med ett hyfsat lag själv. DU kan fylla på listan med spelare du själv haft genom att kommentera inlägget så lägger vi upp ditt tips.

Hej igen på er!

Som många av er säkert har märkt spelar jag en hel del Football Manager. Spelnyheterna.se växer konstant med flera nya besökare varje dag och därför tänkte jag idag fira detta med att bjuda er på ett par heta framtidslöften som ni kan ha stor nytta av i FM2012. Håll till godo!


Målvakter.

Alphonse Areola Född 93. Lysande ungdomslöfte från Frankrike. Bra reserv som blommar ut inom 3 år. Fås för cirka 30 milj. kronor. 

Betyg 5/5


Marc-André ter Stegen Född 92. Går rakt in i startelvan i nästan vilket lag som helst. Fås för cirka 200 milj. kronor. 

Betyg 5/5


Backar.

Jack Robinson Född 93. Kommande storback! Med rätt träning och en hel del speltid blir han en perfekt vänsterytterback. Fås för cirka 80 milj. kronor. 

Betyg 4/5

Nathaniel Chalobah född 94. Lovande mittback som kan spela defensiv mittfältare vid behov. Spås en lysande framtid av de flesta scouterna i spelet. Smart värvning. Fås för cirka 60 milj. kronor. 

Betyg 3/5

Luka Krajnc född 94. För sin unga ålder är Luka en mycket bra mittback som på sikt kommer blomma ut till en nyckelspelare. Dock något långsam spelare. Fås för cirka 15 milj. kronor. 

Betyg 4/5

Guiseppe Prestia född 93. Förutom sin hemlängtan efter transfer är Guiseppe en från början riktigt bra mittback. Prislappen är lite för hög. Fås för cirka 40 milj. kronor. 

Betyg 3/5

Lucas Digne född 93. Lucas är en mycket lovande vänsterytterback med bra känsla för spelet och slår mycket fina inlägg. Ett måsteköp med tanke på hans framtid. Fås för ca 30 milj. kronor. 

Betyg 4/5


Mittfältare.

Tolga Cigerci född 92. Kan spela central mittfältare, såväl offensiv som defensiv. Tänk på att bestäm dig för läggningen innan du börjar träna honom då han har väldigt allround attribut från början. Etablerar sig i topplagen 3:e säsongen. Fås för cirka 80 milj. kronor.

Betyg 4/5

Ryo Miyaichi född 92. Denne Japan kan vända vilken match som helst genom att göra det oväntade. Ryo spelar som offensiv yttermittfältare vänster och höger. Jag har inte testat Ryo jättemycket men jag litar på Stefans omdöme på Ryo. Fås för cirka 225 milj. kronor. 

Betyg 3/5


Anfallare.

Oliver Markoutz född 94. Oliver är en snabb anfallare med mycket stor potential. Använd honom som en super-sub á la Solskjaer till en början så lovar jag att han sätter några baljor. Fås för cirka 20 milj. kronor. 

Betyg 4/5

Hervin Ongenda född 95. Hervin är en fasansfullt snabb anfallare med bra målsinne. Dock är passningarna sådär. Fås för cirka 15 milj. kronor. 

Betyg 3/5

Souleymane Coulibaly född 94. Förutom sitt svåra namn är Souleymane klassad som "The new African Superstar" enligt många. Killen gör många mål och sin dåliga attribut för passningar till trots gör han en hel del assist på U19-nivå. Fås för cirka 15 milj. kronor. 

Betyg 3/5

Till sist vill jag bara ge er ett enda tips på värvning. Kosta vad det vill säger jag. Spelaren är Eden Hazard, född 91. Eden är den mest fantastiske spelaren jag någonsin haft på ett fotbollsspel. Till och med bättre än den legendariske Maxim Tsigalko på CM01/02, då är man bra! Eden fås för cirka 600 milj. kronor. 

Betyg 5/5 


Detta var allt för idag. Kom gärna med kritik på spelarna, eller varför inte fylla på listan själv? Kommentera då detta inlägget så ser jag till att dina tips kommer med.

Klicka här för att kommentera

Av Christoffer Borg

Publicerat 16 november 2011

Tid och pengar Del 2

Hur mycket betalar du för underhållning? Många klagar på att ett spel är dyrt. Ja det kanske det är, men i förhållande till vad? Här räknar jag lite på vad vissa spel kostar per timmes underhållning.

Så! Efter att ha varit AFK ett par dagar är jag äntligen tillbaka vid tangentbordet.

Ni såg mitt förra inlägg om Tid och pengar, och jag tänkte spinna vidare på den biten idag och se vilka spel som kostar minst i förhållande till antalet underhållningstimmar.


Givetvis är det oerhört svårt att se hur många timmar man har spelat ett visst spel. Men i vissa fall, som tex Football Manager finns det en liten räknare där du kan se exakt hur många timmar av ditt liv du spelat på din "save" samt hur många gånger du sparat den. Jag skulle tro att alla typer av simulator-spel såsom Sim City, Sims, Football Manager osv. Är väldigt tidskrävande då det oftast är en lågkoncentrerad action. En racingsimulator är däremot raka motsatsen med högkoncentrerad action.


För att räkna fram kostnad per underhållningstimme har jag gjort ett simpelt räkneexempel, spelets kostnad i kronor dividerat med antalet timmar man spelat. Då får jag fram kostnaden per underhållningstimme. Toppen!


Jag börjar med Football Manager-spelen där jag vet att jag i snitt lägger ner ca 250 timmar per utgåva. Football Manager kommer liksom NHL och FIFA ut varje år lagom till hösten.

FM brukar kosta 500 kronor och som jag nämnde får det mitt fulla fokus i ca 250 timmar. Alltså har Football Manager en kostnad per underhållningstimme på så lite som ynka 2 kronor.


NHL/FIFA-spelen är för mig så kallade måsteköp varje år, jag kan ju inte bryta traditionen sedan NHL 99 och FIFA 99. NHL och FIFA som görs av EA-Sports till PS3 brukar kosta någonstans runt 699 kronor vid lansering och jag spelar det förvånansvärt lite, ca 50 timmar per utgåva. Kostnaden per underhållningstimme blir således relativt hög i jämförelse med FM och landar på ca 14 kronor.


Battlefield Bad Company 2 är ett strålande exempel på ett billigt nöje där jag kan ta ut mina aggressioner utan att skada någon fysiskt. Det finns många bra statistiksidor på nätet där man kan se massa intressant statistik över sitt spelande, Bfbcs.com är en sådan. Välj plattform, skriv in ditt nickname och se svart på vitt vad du åstadkommit. Läckert! Jag har spelat BFBC2 166 timmar och jag köpte det för 499 svenska riksdaler. Billigt och bra säger jag, 3 kronor kostar det mig att njuta av Battlefield Bad Company 2 i en hel timme.


Slutligen gör vi en liten minianalys. Alla har vi väl varit på Bio någon gång och betalat ca 100 kronor för en biljett. Efter en snabb check på SF's hemsida ser jag att snittfilmen varar i ca 2 timmar. Enkel huvudräkning säger att det kostar dig hela 50 kronor per underhållningstimme. Men dyraste underhållningstimmen just nu måste väl ändå vara att belata 250 kronor för att se Malmö Redhawks få stryk i ishockey mot tabelljumbon. Då snackar vi 125 kronor per timme, och inte underhållningstimme då, för så roligt var det inte.

Dela gärna med dig av dina egna uträkningar!

Tacka vet jag Football Manager...

Klicka här för att kommentera

Av Christoffer Borg

Publicerat 8 november 2011

Tid och pengar Del 1


Jag satt och funderade på en sak innan idag. En sak som egentligen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. En sak som är som en god vän för mig. Nämligen snus. 


Du satt alltså och funderade på snus. Tänker du nu. Och?


Snus i allmänhet är väl kanske inte så jätte mycket att fundera över. Däremot, vad denna relation med snuset kostar mig, och vad det har kostat mig genom alla år. För en sak kan vi alla hålla med om, snus är f-n inte billigt nuförtiden. (nu ser jag Stefan framför mig, stå och predika om sina Kronan White…) Nej, Stefan. Jag menar gott snus, inte Kronan White.


Vi backar banden ca 8 år. Jag är då nyss fyllda 15 år och har precis fått tag i min första snusdosa. Det är en hyftsat ny sort som då hette Catch Licorice. Samma kväll får jag och min kompis för oss att vi ska smaka på snuset. Sagt och gjort. Det var väl ingen större fara tänkte jag och spottar kaxigt ut skiten och går till sängs. Själv skall tilläggas.


Nu hoppar vi fram ett år. Jag är nu 16 år och har börjat på gymnasiet i Malmö. Då var jag en stor kille. De andra killarna i klassen snusade och jag fick ju såklart hänga på den trenden. 


Då kostade en snusdosa max 25 kronor.


Vi börjar räkna på hur mycket tid och pengar jag lagt på snuset då. Ta siffrorna med en nypa salt.


1 300 kronor år 1

2 500 kronor år 2

4 500 kronor år 3

4 500 kronor år 4

4 500 kronor år 5

4 500 kronor år 6

4 500 kronor år 7


Fram till idag har jag snusat för ca 26 300 kronor.


Många som snusar tar inte bara första bästa prilla i dosan och lägger in den under läppen. Nej. Vi har nog alla något litet för oss och detta tar olika mycket tid beroende på vad man gör. Först kommer suget, sedan letar jag rätt på dosan, öppnar den, väljer ut en som ser god ut. Nu börjar det viktigaste. Nämligen att forma prillan så att den är lagom tjock, inte hård och så. Säg att hela processen tar i snitt 10 sekunder. Jag klockade mig själv nyss till 12 sekunder, men ibland går det undan.


Jag har förbrukat cirka 15 648 snusprillor sedan jag började 2005. Säg att varje prilla tar i snitt 10 sekunder att lägga in, då har jag lagt ner ca 43 timmar av mitt liv på att lägga in snus. Då har jag inte räknat med bensinåtgång och tid för alla gånger jag fått köra omvägar bara för att köpa snus. Värdelöst vetande... Men ack så intressant!


I nästa blogginlägg ska jag göra ett litet hemmagjort test. Testet gör jag för att se framförallt vilket spel som kostar minst per "underhållningstimme" men även gå igenom andra nöjen för att sedan kunna avsluta med att presentera det ultimata nöjet. 


PS. För er som undrar, gott snus är inte Kronan White (Stefan). Inte heller Probé Whiskeysnus. Den godaste snusen är General Lös följt av Skruf stark white, Göteborgs Rapé, General Portion och till sist, Lucky Strike. 

Klicka här för att kommentera

Av Christoffer Borg

Publicerat 7 november 2011

Marknadsföringsmissar del 1


Hej alla spelfantaster där ute.

Mitt namn är Christoffer och jag är sedan ett par dagar tillbaka ny skribent här på Spelnyheterna.se 

Jag tänkte inte slösa din tid med att skriva en hel biografi om mig själv, inte just nu i alla fall. I helgen satt jag och knåpade ihop ett bra första blogginlägg som du hade älskat. Blogginlägget blev enligt mig själv riktigt bra och det hade löst alla världens problem, svält, fattigdom, terror osv. Nu är allt klart tänkte jag och ska egentligen bara spara och skicka iväg dokumentet för granskning. Då händer det ofattbara, katten kliver upp på tangentbordet, kommer åt någon konstig kombination och vips så är allt borta. Perfekt!

Därför kommer mitt första blogginlägg här på Spelnyheterna.se inte handla så mycket om mig själv och vem jag är. Jag fortsätter gärna på Mikael Konradssons senaste inlägg om spel som inte lever upp till sin hype.  

Tidigare i mitt liv arbetade jag som säljare i landets största spelbutikskedja, om man ser till omsättning. Jag stod oftast på helger och hjälpte spelfantaster, och andra vilsna själar att hitta ett bra spel. Till sig själv eller att ge bort i present. Då var det bland det bästa jag visste. Mycket handlade då om att hjälpa mina kunder att inte göra samma misstag som jag gjort, så många gånger. 

Många konsumenter nås utav reklam och marknadsföring av olika slag. Speltillverkarna vet precis hur de ska marknadsföra sina spel för att sälja mer. Många håller nog med mig om att på tok för många spel hypas och trailern ser bättre ut än det slutliga spelat. Nedan går jag igenom de mest solklara marknadsföringsmissarna på den fronten. 

NHL 2001


Hemma i pojkrummet är det reklampaus och jag nås av en reklamsnutt för EA Sports NHL 2001. Skillnaden på NHL 2001 och föregångaren är markant. Wow, vilken grafik tänker jag och bestämmer mig för att köpa detta spel på studs. Ett par månader senare och ett NHL 2001 rikare ska jag nu spela det för första gången på mitt gamla Playstation. Denna fatala miss att inte tala om för konsumenten att in-game videon inte var Actual In-game blir jag nu varse om. Riktigt dåligt av EA Sports och det är inte första gången jag upptäcker detta mygel.

Gran Turismo 5


Hur många år väntade vi på GT5? Jag minns att kunder i butiken kunde förhandsboka det till i början av 2008, då skulle det bästa bilspelet i världen släppas. Istället för GT5 släpptes det ett demo, Gran Turismo HD. Kort därefter släpptes Gran Turismo 5 Prologue. Lika snyggt som NHL 2001-trailern var på den tiden, lika snyggt var demot. Känslan av att glida runt på racingbanan i centrala London i en Volkswagen Golf TDI var mäktig. Ljudet, grafiken, körkänslan, ja allt var tillfredsställande. Den 24 November 2010 släpptes slutligen Gran Turismo 5. Jag fick en chock av den oerhört dåliga grafiken, långa laddsningstiderna och röriga innehåll. Ännu ett fatalt misstag. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, sägs det.
Nej, tacka vet jag Gran Turismo 1 & 2. 

Jag ska inte vara mer negativ idag, istället skriver jag en hyllning till ett spel som var värt vartenda öre.

Football Manager-serien


Här märker man att det är passionerade och fotbollstokiga utvecklare som ligger bakom spelen. Jag och miljontals andra väntar med spänning på vad som ska dyka upp i det kommande Football Manager-spelet. Varje år jag spelar Football Manager hittar jag något som jag väldigt gärna hade lagt till i spelet. Det kan vara en till inställning för att maxa träningen på spelarna, eller någon liten detalj vid taktikgenomgångarna. Allt är inte fulländat och tur är väl det. Det känns som att utvecklarna varje år tar till sig av vad vi spelare vill ha och gör det möjligt för oss att leva vår dröm, att bestämma över ett fotbollslag!

Klicka här för att kommentera

Senast uppdaterat

Senaste recensionerna

Appstore logotype Googleplay logotype
Ladda ner Spelnyheterna som app!

Spelkalender